torsdag 30 oktober 2008

Gamla äppelträd...

är vackra, särskilt i höstligt släpljus. Gamla vridna och spretiga äppeldamer som Melon, Åkerö, Welthy, Alexander, Signe Tillish med flera, planterade i början av 1900-talet.
Det har varit ett tjugotal samt några päron, Farmor kallade dom Augustipäron, Gråpäron och Grännapäron, alla gamla sorter.
Det fanns även plommon långt tillbaks och ett gammalt träd av skuggmoreller står och överlever utanför fönstret i sommarstugan.
Allt var till för självhushållningen på gården och en viktig bas i vinterns vitaminintag, kanelpäron och grädde, äppelmos till havregrynsgröten och vinteräpplen som kanske den enda färska frukten under vintern.
Allt förvarades i källaren, visst är den maffig, skulle vilja ha en sådan hemma på min gård.
Nu får vi med oss ett par backar äpplen hem till Aspås och det blir nog äppelmos till strösselkakorna, farmors specialitet och dessutom hemligt familjerecept så ni får komma förbi och fika för att kunna få smaka.

Kram
Ingela

måndag 27 oktober 2008

Veckans glädjeämne...

måste ju vara att jag har semester med mina flickor och är i min barndoms stad Västerås. Man förknippar kanske Västerås med ABB, industrier och som en förort till Stockholm men det är liiite mer än så, för mig i alla fall.
De gamla delarna av staden är från 1600 - 1700-talet och de parkliknande miljöerna är något som inte finns i Östersund som är hemorten nuförtiden.
Sen är det väl en annan vy som jag har från uppväxten än vad många andra kanske har som kommer härifrån. De flesta har bott inne i stan medans jag haft förmånen att bo på en gård med närheten till bland annat socknens kyrka som har sina äldsta delar från 1100-talet.
Lite av vad jag upplever just nu på semestern, det kommer mer...
Kramar
Ingela

fredag 24 oktober 2008

Verbascum chaixii och amatörer

Kärleken till trädgård, växter och sällskap av likasinnade är vad som driver mitt intresse. Sen snöar man in på olika grejer i olika omgångar.
Något som har bestått för min del är köksträdgården och vita växter.
Har länge tänkt gå med i en trägårdsförening och sen ett år tillbaks är jag medlem av lokalkretsen i trädgårdsamatörerna vilket gör att jag får träffa andra "nördar". I somras gick jag på mina första trädgårdstramp och kom alltid hem med en massa växter, puh... Mycket av det jag köpte var vitt och lite gräs förståss, miscanthus.
Från Ullas fina trädgård grävdes det hej vilt och i min nya perenna rabatt kommer mycket från henne, bland annat Myskmadran, berättar mer sen.

Hälsningar
Ingela

måndag 20 oktober 2008

Ett trevlig mail kom...

från Tina på Västkusten som också gillar vitblommande växter. Jag blev så glad att höra ifrån någon som sett min blogg och som skrev ett jättetrevligt mail.
Tina skickade bilder på en växt som hon ärvt av svärmor, Yucca filamentosa eller Palmlilja och erbjöd sig att skicka ett skott till mig.
Tack så väldigt för omtanken, hör av dig om jag kanske har något du har på önskelistan. Jag fick publicera Tinas proffsiga bilder också,liljan är ju verkligen praktfull, hoppas den kan överleva i Jämtland.
Många kramar
Ingela

söndag 19 oktober 2008

Heuchera och Polygonatum x hybridum


Hösten är här och vackra växter är det ont om, tur att jag fotade en del i somras. Två favoriter som är snygga ända in på hösten är Alunrot och Jätterams, dom är snygga ihop också. På våren hänger jätteramsens vita klockor så fint över de lite senare Alunrotbladen. På sensommaren kommer Alunrotens blomställningar som svävar som skyar över dom vackra bladen, Palace Purple heter sorten.

Snart är det helt ljust ute men vädret är nog lämpligare till inomhusarbete än att vara ute om ni förstår...

Höstruskiga hälsningar

Ingela

måndag 13 oktober 2008

Echinacea purpurea

En vit favorit... som tagit lång tid på sig att utvecklas. Plantorna kom från Anna Karin i Kölsta för fyra år sedan och jag har väntat och äntligen har det hänt. Härdigheten i zon 4 och zon 6 skilljer sig säkert åt en del, vilket säkert förklarar etableringstiden. Kraftiga och vackra i alla stadier av blomning. Står i en sluttning i soligt söderläge tillsammans med andra vita vackringar.
Har inte kameran i form för att fota det sena vackra frösättningsstadiet men det kommer.
Visst är dom vackra?

Vitt, vitt och vitt.
Ingela

söndag 12 oktober 2008

Mer grönt

Igår var vädret jättefint, vindstilla, soligt och 10 grader varmt. För att vara i mitten av oktober tycker jag det är ganska bra.
Johan tog tag i upprensningen av köksträdgården, drog upp plantor av majs, rosenskära, vaxbönor, bondbönor och skördade det som stod kvar, purjo, gulbetor och rödbetor.

I morgon skall jag ta tag i inläggning av rödbetorna.
Ingela

måndag 6 oktober 2008

Frost och pelargoner

Nu är det dags igen, att avgöra hur man skall göra med pelargonerna. Ta in alla före frosten eller låta några stå och frysa sönder? Klippa ner alla och ta sticklingar redan nu? Var skall dom stå i källaren?
Beslut, beslut... I alla fall så brukar det bli total nedklippning och sticklingstagning vi den här tiden på året.
Så även denna dag, 200 sticklingar och ommöblering i källaren.
Oxsarv, Tierpspella och Charlotta i en vas.

Det blir i alla fall vackra buketter av alla kapade pelargonplantor. Vit Mårbacka är snyggast!

Jobbar på med höstbestyren.

Kramar

Ingela

lördag 4 oktober 2008

Humlefavorit

Jag gillar humle! Har alltid tyckt om den för dess kraftiga växtsätt, frodiga grönska och klättringsförmåga. Nu fick vi en del plantor av grannen för ett par år sedan och nu står dom i portalen in mot "bersån".
Inte så kraftigväxande än som jag önskar mig men skall nästa år gödsla den enligt gamla beprövade knep. Brännässlor i en hink vatten och efter ett par dagar spär man 1/9 delar vatten och har som gödselvatten, hoppas det funkar.
Det som jag inte visste om humlen var dess doft som är lite åt vitlök och kryddor, svårdefinierat. Och att den är så vacker på hösten. Just nu är den så otroligt vacker att man tappar andan.

Rosabruna stjälkar och kottar, kommer man tillräckligt nära så framträder det så kraftfullt.

Visst är det maffigt, trä, armeringsjärn och humle?
Gillar du humle?

Ma råkes
Ingela

fredag 3 oktober 2008

Aronia x prunifolia

12 st planterade vi av denna under sommaren anspråkslösa buske. Under hösten däremot sprakar den till och blir oerhört vacker med sina orangeröda blad och svarta bär.
Det ska gå att använda bären till sylt och sftning men så långt har vi inte kommit.
Däremot har jag trätt bären på tråd och torkat dom som girlanger och det blir jättefint.
Höjden verkar variera mella 1,5m - 3 m så vi får se var vi hamnar. Är det någon som har erfarenhet av Aronian?

Kväll
Ingela

Lägg till bild

torsdag 2 oktober 2008

Alexander McKenzie

Rosor har aldrig varit något jag strävat efter att ha i trädgården. Men... för en sådär 7 år sedan i Mörsil så provodlade man en del Kanadensiska rosor som var härdiga i vårt klimat.

Jag föll direkt för en ros med ovanligt mörka stjälkar och blad. Kraftigt rosa i blomningen gjorde kontrasterna fantastiskt spännande.
Ända sedan dess har jag funderat på att jag skulle vilja ha den rosen. När vi besökte Wij trädgårdar för några somrar sedan så fanns den där men ibland tvekar jag lite för länge eller så var det meningen.
Förra hösten var det bara rosorna som fattades i vår "berså" det fanns syrener, häggar, jättedaggkåpa och hostor men en halvcirkel saknade växter och det blev rosen med stort R. http://floralinnea.com/
I år ser dom ut såhär, våra 15 plantor, som omger oss när vi sitter ute, dom har växt otroligt bra. Nästa år skall dom klippas ner till 10 - 15 cm för att förgrenas väl. Spännande!
God natt
Ingela

onsdag 1 oktober 2008

Snöbollsbusken

En av buskfavoriterna i trädgården har blivit snöbollsbusken, den har blommat överdådigt i flera somrar och växer med 40 cm per säsong.
Jag börjar dock bli lite orolig att jag har satt en del saker lite tätt... I somras på väg till Sundsvall efter Bispgården någonstans stod en snöbollsbuske som säkert var 3 meter hög och väldigt omfångsrik. Våra står intill två gångar med 75 cm mellanrum, oj.
Det löser sig nog, den är ju så vacker.

Ingela