söndag 30 november 2008

Advent = vinter

Snöröjarn har klätt på sig och gått ut, han är i full gång att ta rätt på den dryga decimeter snö som föll i natt. Det ska bli värre säger dom som vet, vi får väl se tiden an...
The Help that cleares the snow just got dressed and went outside to get rid of almosed 15 cm snow that came during the night. They say its getting worse, we will se...
Badtunnan har snöat över, det tar en stund att elda upp värmen i den såhär års men det är det värt, kanske nästa helg om vi orkar.
The bathtub is totaly covered with snow, this time of year it takes a while to get it warm but it´s worth it, maybee next weekend if were upp to it...
Barnen fick en adventspresent av farmor, den står sig fint mot snön på altanräcket.
The kids got a present from grandma, it looks good against the snow on the balcony.
Har tänt ljuset men känner mig inte redo för jul, imorgon sätter stora renoveringen igång här hemma, 4 av husets rum ska målas tapetseras och parkett ska slipas, enligt hantverkarna blir det klart till fredag, håller tummarna så det går att flytta tillbaks alla möbler och grejer från sina tillfälliga förvaringar.
The light is litten, byt I dont feel like I´m ready for christmas, tomorrow the big houserepare projekt starts. 4 rooms of the house will be fixed, paintjobbs and wallpapering is on the list.
Kvällshälsningar
Ingela

torsdag 27 november 2008

Fullmåne och frost

Mörkret påverkar mitt sömnbehov och jag skulle behöva 12 timmars sömn per dygn. Men just nu är det mest mörka mornar med snöröjning, halka och mörka eftermiddagar med stress, trötthet och det mest elementära som matlagning, lite tv och sömn som vi orkar med.
Lite extra energi får jag av vissa vyer som egentligen passeras varje dag i 90 km/timmen. Härom morgonen var det fullmåne och här efter Föllingevägen låg den och vilade så stor i trädkronorna, kunde inte motstå, vände bilen och fick en fin bild.
Solen steg snart upp och morgonen var fantastisk, solen välbehövlig i ögonen och hög, klar luft att inandas en stund. Energin intas på alla möjliga sätt.
Frost är alltid lika fascinerande och vackert, dessutom blir det lite ljusare, den här dagen smälte det bort i det kraftiga solljuset.
Nu får man snart tända det första ljuset i nedräkningen mot vintersolståndet och det känns hoppingivande. Snart lite ledighet, vila, god mat och kanske har man tid att bläddra sig fram på favorithemsidorna och botanisera bland årets frönyheter.
Kramar
Ingela

måndag 24 november 2008

Våta drömmar...

i vintermörkret för en trädgårdsmänniska måste väl vara att bläddra i bilderna från sommaren och komma till de storblommande, mest maffiga och spektakulära avdelningen.
Den här bilden på den vita Pionvallmon är en uppseendeväckande ettåring som jag har sparat i många år. Jag har tänkt att det kunde bli ett collage på en vägg eller nu kan man ju få en egen fototapet gjord av egna bilder och då kunde väl denna platsa.
Det värsta är att jag har en del andra favoriter också och så är man ombytlig dessutom. Det kanske är så att njuta av det som är medans det blommar och sedan att få drömma om det när snön och vinden viner runt knutarna såhär i mörkaste november gör att man längtar efter den där långa arbetsamma helt underbara sommaren.

-5 och kuling sydvästlig vind, -15 timmars solljus från sommarsol ståndet, så ser verkligheten ut idag i Aspås.
Hälsar
Ingela

fredag 21 november 2008

Blooming Friday

Blooming ja, det enda som blommar denna fredag är pelargonerna som står i källaren och det är inte illa.
400 sticklingar och ett trettiotal moderplantor har flyttat in i matkällare. Eftersom vi inte odlar årsbehovet av potatis så står ju matkällaren tom annars. Ett utmärkt användningsområde tyckte vi och fick ett nytt gästrum i källaren där pelargonerna brukar stå.
Pyramiden med växtlampor sväljer många krukor men jag överväger att skaffa en till. Då åker potatisbingen ut och in med fler pellisar och kanske något citrusträd och en lagerbuske kunde övervintra där också.Det var allt för idag, trevlig helg!

tisdag 18 november 2008

Barnkammare

En barnkammare har jag, där finns alla krukor med växter som jag skaffar mig hela tiden och som inte fått någon plats ännu. Tänkte att jag inte skulle börja samla på mig en massa växter men det går verkligen inte att låta bli. Däremot är/försöker jag vara sparsmakad i mitt urval, mycket vitt blir det och en del gräs. Har vit syren, sorgklockor och en Näverhägg som ni ser har blåst omkull.

Jag sticker också en del busksticklingar, helt lekmannamässigt, Alpvippslide, Schersmin, Korallkornell, Snöbollsbuske, Havtorn och några fler, jag prövar mig fram med att ta på våren eller hösten eller mitt i sommaren. Sen får dom stå och jag kan faktiskt vänta några år på att få se hur det går. En lyckad och enkel sort var Blåtry som jag nu har 20 st i ett stort buskparti, 1 meter höga och väl grenade. Jag håller på att samla på mig vita växter för jag är en Ulf Norfjell wannabe och tänker att jag vill ha en "A tribute to Linneaus" miniträdgård, där är alla växter som ni vet vita.

Nog om trädgård, en stickpaus i novemberdiset kändes helt rätt häromdan och så avkopplande.
Kallt om både fingrar och tår.
Ingela

lördag 15 november 2008

Florist

Hamnade på Öppet hus på floristprogrammet på PC. Där finns växterna just nu, helt andra än de som är översnöade i min trädgård.
Kunde inte motstå några maffiga närbilder.
Eleverna höll på att göra arrangemang till en sportgala, bandyklubbor, skridskor, bollar och en massa annat användes i uppsättningarna.
Man kanske skulle sadla om? Får fundera på det.Kram och godnatt!

Ingela

måndag 10 november 2008

Sämsta skörden

av vitlök kommer det säkert att bli eftersom jag inte har fått ner sådden förrän nu i veckan. Skördarna brukar annars vara rikliga och vi klarar oftast årsbehovet för familjen. Vi gör väl av med 1½ lök i snitt i veckan. Godast är dom naturligtvis under hösten men jag tycker att våra egenodlade har mycket bättre smak än de köpta brukar ha på vårkanten.
Undrar om klyftorna klarar sig fast dom inte har rotat sig innan frost och tjälen kommer? Måste jag täcka med något? Hoppas snön kommer som isolering snart.Brukar också ha egen sättlök men i år, på grund av snålhet med de egna små klyftorna, köpte vi på Garden Center som har den här varianten. Sätter annars 150 klyftor ungefär, i år blev det mycket färre. Fick hacka mig fram genom någon cm tjäle men det gick ju bra.
Jag befarar nu det värsta men det är väl inget annat att göra än att luta sig tillbaks och hålla tummarna.

Ingela

söndag 9 november 2008

Då och nu

Då och nu.
Jag har aldrig varit någon rosvän men det fanns några olika rosor på tomten när vi flyttade hit. Det var Rosa rugosa, enkla och dubbla, någon vildart och klätterrosen... namnet försvann... Sen har jag själv valt till ett par sorter.
Då och nu.
Jag gillar några av dom mer än andra, en klätterros som det finns två exemplar av vräker ur sig årsskott på ett par tre meter varje sommar. Det brukar vara första trädgårdsuppgiften att klippa ner buskarna till hanterbar storlek.
Då och nu.
Då i somras blommade rosorna såhär fint. I några dagar, vet någon vad den här rosen heter? Sätter massor med rotskott, är tre meter hög.
Då och nu.
McKenziebuskrosen "Alexander McKenzie har jag valt, nu växer 15 stycken runt om bersån tillsammans med Hostor och Jättedaggkåpor.
Då och nu.Kan man göra nyponsoppa på alla nyponsorter? Det skulle jag vilja veta.
Hälsningar
Ingela

lördag 8 november 2008

All you need is lööv

Maskarna blir glada i alla fall och dom säger att om man lämnar löven på marken så blir gräsmattan finare nästa år tack vare maskarnas eviga processande. Det tackar vi för.
Kastanjen är naturligtvis inte från Jämtland men fantastisk ändå...

Rönnar och Lönnar finns det gott om hos oss. Olika och vackra i karaktären är löven, här förstoss höstiga.
Lite för hårda skuggor men jag har en väldigt enkel kamera, tyvärr, önskar jag hade en Nikon D300, ungefär. Ma råkes

Ingela

onsdag 5 november 2008

Fick ett hemligt litet meddelande från http://poppinstradgard.blogspot.com/ Det var en utmaning... med nedanstående regler.

*Länka till den som utmanat dig och sätt dessa regler på din blog
*Berätta 7 saker om dig själv både alldagliga och knäppa.
*Utmana 7 stycken i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till de.
*Låt de få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blog

7 SAKER OM MIG
  1. Har jagat och fångat skorpioner tillsammans med en kompis i Australien när jag var liten.
  2. Är flygrädd.
  3. Gillar verkligen att rensa ogräs, särskilt om det är ordentligt överväxt.
  4. Har utvecklat devisen "Var aktiv i arbete och vila aktivt" till fulländning, tycker jag själv.
  5. Har dykcertifikat.
  6. Är traditionalist, gillar min stora köksträdgård, rotfrukter, äppelmos och lingonsylt.
  7. Älskar verkligen Ulf Nordfjells trädgård "A Tribute to Linnaeus" http://www.rhs.org.uk/chelsea/2007/exhibitors/showgardens/nationallinnaeus.asp , det blir vårt nästa stora projekt att i den andan få till en "Pocket garden". Detta kanske motsäger punkt nr:7 men det säger också något väsentligt om mig.

Utmaningen går vidare till:

http://djupudden.blogspot.com/
http://dalang.tradgardsblogg.se/
http://hannelesparadis.blogspot.com/
http://russ-elina.blogspot.com/
http://vellasgarden.tradgardsblogg.se/
http://funderagront.blogspot.com/
http://gardenlife.blogg.se/


Hoppas ni vill anta utmaningen.

Ingela

tisdag 4 november 2008

Apropå gräslök

Kanske inte det mest spännande ämne, men det finns mycket mer man kan säga om gräslök. Istället för att irriterat plocka bort fröställningarna så att dom inte sprids överallt kan man planera för användandet av de vackra blommorna i förtid.
Här är lite bilder från en kurs i somras. Även andra bindbara gräs, halvgräs och mossor ingick som material. (Nu när snön viner i luften tar jag till sommarbilder)
Kransarna blir verkligen personliga. Personen och tillgången på material bakom varje krona/krans är naturligtvis det som avgör uttrycket i slutänden. Kom på att mitt jättebestånd av randgräs blir vackra kronor nästa sommar.

Planer, planer...
Ingela

söndag 2 november 2008

Chewbacca...

eller kanske Clematis tangutica. Fröställningar är väl speciella, dom kommer så sent på säsongen att man knappt hinner lägga märke till dom. När man väl tittar så är många otroligt fina och av nästan alla kan man samla in fröer av för att så nytt, byta med eller ge bort till nästa säsong.

En del självsår sig hur vilt som helst, jättedaggkåpan, alunrot, lammöron och en hel del annat. Det är ibland roligt och ibland för mycket av det goda. Det gäller att rensa bort fröställningarna på exempelvis gräslök och spansk körvel annars har man snart en förvildad örtträdgård. Jag har i flera år haft en jättefin häck av gräslök runt ena kanten av örtträdgården men nu har den tagit över så jag skulle ha grävt upp den i år för att snygga till men tiden räckte inte till.

Formerna på fröerna är också del av uttrycket i trädgården precis som blommornas form som man oftast väljer väldigt medvetet. Ligularia przewalskii, spirstånds och Echinacea purpurea, solbrud ser ut såhär såhär års, helt omedvetet val från min sida men det blev ganska bra ändå.
Har samlat in lite fröer, som så många gånger förr, får se om de blir någon sådd i vår. Då måste jag nog ta iu med den förvildade gräslöken.

Dags att säga god natt, straxt i alla fall.
Ingela