onsdag 31 december 2008

Lugnt och ledigt

brukar betyda att det finns utrymme för drömmar och planer. Vilket i sin tur innebär mer jobb i trädgården. Här har vi stakat ut med corallkornellpinnar för nya drömmar.
Under en vinterledighet för några år sedan, började jag på en skalritning av vår trädgård att rita in en uteplats, nej föresten två uteplatser, på samma ställe. Det är tur att det finns muskelkraft i en större dimension än en spade.
Två runda planer med en diameter på 6,5 m plus busk och perennaplanteringar ikring. Skicklig grävmaskinist.
Den sammanlagda ytan slutade på 220 kvm.

Vi har sparat all matjord i fula högar bakom uthuset, det kan behövas efter den här ledigheten.

Vi ville ha en insynsskyddad uteplats precis utanför dörren med bersåkänsla där vi kan äta frukost, grilla eller bara umgås med vänner.

Ett hett tips, se till att ha kabelvisning innan ni börjar gräva, Jämtkraft höll på i tre timmar med att laga vår huvudkabel.

Jag har dessutom blivit mer och mer förtjust i Japanska trädgårdar så den andra rundeln fick arbetsnamnet, trot eller ej, "japanska trädgården".

Med en tvååring och en nyfödd kan jag nu i efterhand förstå att det var ett stort projekt att dra igång.

Vi beställde och planterade 120 buskar, 10 smultronschersmin, 12 häggmispel, 20 blåtry, 12 buskrosor, 12 hängsyrener, 3 snöbollsbuskar, 15 Alexander McKenzie rosor, 12 svartaronia, 10 rosenhallon, 3 havtorn samt 3 blodhäggar och en alpvippslide.

Arbetet pågår ständigt, här fyller vi jord efter kantstensättning.

Dessutom ett 100 tal perenner, jättedaggkåpa, jätterams, lammöron, alunrot, rödbladig alunrot, praktbetonika m.fl. Nu har vi upplevt två somrar i vår nya plantering och allt växer förvånansvärt snabbt och bra. Vi är snart framme vid målet att ha brutit den gamla jämtländska gräsmattsträdgården och skapat en rumslighet som skärmar av, omsluter och skyddar dom som vistas där.

Den så kallde japanska rundeln är inte utpräglat japansk men lite planer för att den skall bli lite tydligare finns. Jag håller på att ladda för en portal till exempel. Vill få in något mer träd också.

Ja ni ser vad som kan komma av en vintersemester, kanske ska åka till jobbet en stund så jag kan hålla fingrarna i styr.

Kramar

Ingela

torsdag 25 december 2008

Granna granen

Gillar verkligen inte blåa eller röda granar, är ju storasyster så är av födsel och hävd traditionalist och dessutom van att bestämma så vår gran är finast. Den översta, översnöad, förväxt och fotad en dag när det var mörkt nästan hela dagen men ack så vacker.
Grannarnas försökte jag fota i går kväll, julafton, men vår enkla lilla kamera fixade inte riktigt uppgiften, denna blåa får stå som symbol för alla så kallade "nyskapande" granar. Vår andra granne har en röd...
Som tur är har Uffe och Mia, våra närmaste grannar, en fin "vanlig" gran, tack.
Gillar även traditionellt julpynt, fåglar, hjärtan, glitter m.m. Åhlens har under ett par år haft jättefina julgransdekorationer, fåglarna kommer därifrån.
IKEA hade också jättefina julgransprydnader för några år sedan, små kulor som de guldfärgade ni ser, köpte 100 ungefär, kunde inte sluta.
Flätade hjärtan men i en klass för sig är dessa som jag köpte för många år sedan på Slöjd och hantverksmässan i Sollentuna. Flätade med guldpapper och William Morristapeter, man bara dånar... Intrikata mönster dessutom.
Gillar naturligtvis vitt.
Fåglarna ville inte vara med på bild, blev suddiga, men jag gillar dom i alla fall, har en äldre variant som vi fått från sambons familj och fick häromdagen veta att stjärtfjädrararna inte var av tagel, som jag trodde, utan av spunnet glas.

Man lär sig alltid något nytt och jag tar gärna till mig nya kitchiga julgransprydnader bara dom är snygga... (ironi)
Julens höjdpunkt är nådd och vi går in i en lugnare tid någon vecka eller så, skönt. Läste att solen har tagit igen en minut av de nästan 16 timmar solljus som försvunnit sedan sommarsolståndet, vi närmar oss i alla fall odlingssäsongen.
God fortsättning!
Ingela

lördag 20 december 2008

Blooming friday...

ordlösa onsdag, tisdagstema och så vidare...
hinner inte riktigt med i allas roliga teman men jag har ett eget, "Överblommat", med råge kanske man ska tillägga.
just nu är det mesta överblommat, men vad är det som är överblommat?
Julen närmar sig med stormsteg och blommiga fredag kanske får vänta. Idag vänder det och blir någon minut ljusare än igår och snart kanske det märks till och med. Hurra!
Om jag inte hinner blogga mer så önskar jag alla en riktigt god jul!
Kramar
Ingela

lördag 13 december 2008

Ett rum med utsikt

Såhär skulle jag vilja att mitt liv var just nu, lugn och ro, datorn, nya Impectakatalogen, bloggande, en thekopp, unikaboxen med förra årets fröer och en fantastisk utsikt över fjällvärlden. När jag vänder mig ett halvt varv om så är renoveringen i full gång och chimären är ett faktum, barnen kräver sitt, jobbet är eftersatt och jag klämmer in bloggandet sent på kvällarna.
Vad glad jag blev häromdagen när katalogen kom, det bådar gott inför våren och under mellandagarna när jag brukar börja kolla in vilka fröer jag vill satsa på i år. Får verkligen inte glömma rotfrukterna i år. Måste kolla vilka fröer jag brukar så, ungarna, som är lite större, kommer att kunna roa sig lite själva i vår så då kan jag se till att sopporna med grönsaker är säkrade.
Utsikten är en del av lugnet och kontemplationen jag så väl behöver, det jag visar här är en bild av det som skulle kunna vara en dröm, verkligheten är allt annat... som för alla andra.
Soluppgången, jag njuter av de små stunder som bjuds.
Himmelsblått, vilken färg är det egentligen, kanska denna, har aldrig sett något så kontrastlikt...
Kramar
Ingela

söndag 7 december 2008

Julstök

Mitt i renoveringen, vi bor på en byggarbetsplats, kunde jag inte låta bli när jag var på Växtvaruhusets pysselkväll att köpa säsongens favoritväxter. Eftersom trädgården utanför fönstret definieras av snö, frost och is och avnjuts bäst på en pulka eller i badtunnan så är det mysigt att sätta händerna i lite jord.Dom här ljusgröna cypresserna faller jag alltid för och vita julstjärnor går jag aldrig förbi. Så mitt i målarens och parkettsliparens arbetsplats så blev det lite julstämning.
Det står möbler och grejer överallt och växterna har ännu inte någon fönsterbräda att stå på men till nästa helg kommer det att vara möblerbart och då kan de placeras ut och julstämningen kan snabbt infinna sig.
Trevlig andra advent!
Ingela

torsdag 4 december 2008

Träden

Rymd och takPinus cembra var. sibirica Tall


Pinus cembra var. sibirica Tall


Picea pungens Glauca Procumbens Grantilia cordata erecta Lindprunus pensylvanica HäggAcer platanoides (Norway Maple) 'Drummondii' Lönn

måndag 1 december 2008

Häck

Håller ögonen öppna efter inspirerande häckar av olika slag, täta, genomsläppliga, glesa, lövfällande eller vintergröna. Jag vill att vår trädgård ska bli en upplevelse och då behöver vi skärma av och skapa olika avdelningar med nya uttryck i. Jag vill inte bara ha klippt häckar eller friväxande buskpartier utan både och, samt lite annat, tur att vi har 4 000 kvm nästan bara gräsmatta att jobba med. I sommras var jag i Enköpings parker och såg den här underbara lärkhäcken. 40 - 50 cm bred och dryga två metern hög. Ljusgrön och med skira årsskott som stack iväg åt alla håll på ett väldigt charmigt sätt. Den omgärdar en "fickpark", en minipark som avskärmas av en klippt häck, som innehåller vatten av något slag och tydligt skiljer sig från omvärlden utanför.
Dessa Avenboks, Carpinus betulus, avskärmare, 2,5 m x 0,5 m i oregelbunden placering med vintergröna pachysandra terminalis som maktäckare kring fötterna gjorde mig stum och förundrad. Hade aldrig sett en häck/rumsbildare på detta sätt, så häftigt och inspirerande.
Här i zon 6 växer gran av alla slag jättebra och detta är väl så läckert och spännande. Clematis vet jag av en vän i trädgårdsamatörerna att de växer om man ger dem en djup grop, grus
och gödning. Söker vidare i trädgårdsrummens mysterium. Har vintern på mig att planera nästa rum.
Kramar
Ingela