fredag 22 januari 2010
Mat är halva födan...
Vad gör man när trädgården ligger i ide?
Jag gillar mat, helst enkelt och gott. Tomatsoppa med pepparotsgrädde, mmm...
Frukostar med nygjord juice av apelsiner, citroner och morötter. Gott te, flatrökt skinka, nybakat bröd.
Lördagsgodis är ett måste numer, barnen kräver det.
Böcker försöker jag hinna med, fakta eller deckare för det mesta.
Bakning är så himla "hands on" och jag försöker baka så ofta som möjligt. Det doftar underbart, man blir kladdig och det smakar ljuvligt.
Anis och fänkål till limporna stöter jag i mitt favoritköksredskap, morteln. Enkla recept från påsens baksida.
Degar gillar jag, dom kan vara så olika. Den häftigaste degen är källarfranskan som bakas med kall degvätska, den är kompakt och kall, bullarna rullas direkt och ställs ner i källaren över natten. Vips så efter 8 minuter i ugnen så har man färskt bröd på morgonen.
Limpor på jäsning, det är en härlig känsla.
Goa bullar, ungarna gillar också att baka, mest för att äta av degen tror jag.
onsdag 6 januari 2010
Kylslaget
Idag är det -27, soligt och vackert. Kanske en långpromenad? Eller sitta inne och mysa? Vi ska i alla fall till kyrkan på em och lyssna på körsång. Får se om bilen går igång annars blir det sparkåkning. 
Utsikten här hemma är det inget att klaga på, det är bara att njuta.
Fågelmaten går åt som smör i solsken, hampa, solros, jordnötter och späck är vad de små liven gillar.




söndag 3 januari 2010
Moonshadow
Nyårsnatten bjöd på oväntade upplevelser i trädgården. Hela kvällen hade varit mulen men precis på tolvslaget sprack molnen upp och stjärnorna lyste klara.
Månen lyste och det blev ljust som om det var på dagen. Har upplevt att det varit såhär en gång förut och då stod jag uppe i sovrumsfönstret och förundrades en lång stund.
Månskugga, vilken häftig upplevelse. Min vän Eva och hennes man Kai brukade åka skidor i sin urskog uppe på Sikåskälen vid månskugga, måste nog prova det vid tillfälle.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)