lördag 2 maj 2009

Lördagskväll i Aspås

Vad gör man? Tre mil från närmsta "lokal", barnen sover, vädret är OK, inget på tv:n, pigg och kännde mig energisk. Jo, planterar om tomatplantorna. Dom såg ut att ha det trångt i sina papperskrukor, tål nog inte att stå sådär två veckor tills vårmarknaden på Jamtli.Tog bara en liten stund och sen stog alla i var sin kruka. Riktigt skönt att stå i växthuset, bort från blåsten som har tagit i under eftermiddagen. Några här i Jämtland vill veta vilka sorters grönsaker jag har att sälja så nu lägger jag ut en sortlista och vill ni ställa undan något för avhämtning under marknaden så maila mig ingelafredell@gmail.com
Tomatsorter
Black Sweet Cherry, ekofrö
Sortbeskrivning:
En underbar klotrund cocktailstomat med mörkt mahognyrött skal och ett saftigt, fruktigt, sött aromatiskt kött. Frukterna är mycket enhetliga och väger kring 25 g. Den kommer ursprungligen från Ryssland och har på senare år nått sin största uppskattning i Frankrike. Plantan är högväxande med frukterna hängande i klasar. Den växer utmärkt i kallväxthus och uterum, men också på friland i skyddade lägen. En av de få tomater som gav skörd utomhus på västkusten den blöta och svala sommaren 2007. Black Sweet Cherry är en delikatess vi inte vill vara utan.

Dansk export, ekofrö
Sortbeskrivning:
Är en tidig och tålig tomat för framför allt friland. Den är mycket välkänd och säljes ofta som planta för hobbyodlare. Frukterna är medelstora, röda och fasta. Plantan blir kring 1 meter och måste bindas upp och tjuvas.
Ida gold, ekofrö
Sortbeskrivning:
En extra tidig och lågväxande, grenig busktomat med mängder av vackra, klart orange, medelsmå frukter (ca. 50g). De har ett något kraftigt skal, men en utsökt mild, söt smak och en låg syrahalt. Ida Gold, som utvecklats för nordliga förhållanden, är en vacker tomat som ger länge.
Gardners Delight
Beskrivning
Sortfavorit i många länder. För växthus eller utomhus i skyddat läge. Riklig skörd efterhand, ca 2,5 månad efter sådd. Ger tomater med fantastiskt god smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna regelbundet. Plantan behöver stöd. Skotten i bladvecken, ”tjuvarna”, ska tas bort. Ruska lätt på blomklasen, så gynnas fruktsättningen.

Basilika

Purple Ruffles

Aromatiskt doftande basilika med dekorativa, stora, mörkt röda och fransiga blad. Delikat i tomaträtter, sallader, köttfärsrätter och även som dekoration. Nyp bort hela toppen och använd bladen.

Balkon star

Välkänd och välsmakande aromatisk ört som passar bra i tomatsåser, äggrätter, soppor, sallader och mycket mer. Sorten har ett dekorativt, klotformigt växtsätt, ser ut som ett litet träd.

Sparris
Mary Washington
Sortbeskrivning:
Välkänd och pålitlig sort som tidigt ger långa, raka skott med väl samlade toppar. Odlas både som blek och grön sparris. Mary Washington är härdig i hela landet och resistent mot flera vanliga svampsjukdomar, bl.a. sparrisrost.

Kål
Nero di Toscana
Sortbeskrivning:
Är en ovanlig bladkål som funnits i handeln sedan början av 1800-talet. Den stadiga plantan har långa, smala, savoylika, mörkt blågröna blad med en vit mittnerv. De används som grönkål, men också hela, lätt kokta eller frästa. Nero di Toscana, som tål en del frost men inte hela vår vinter, är en verklig prydnad med sin prunkande bladrosett

Early half tall
Sortbeskrivning:
Är en gammal och mycket uppskattad engelsk brysselkål. Den är normalt pollinerad, tidig och medelhög (50-60 cm) och ger en bra skörd av fina, normalstora, runda till ballongformade, kraftigt gröna huvuden, som är jämnt fördelade på stammen. Liksom hos många standardsorter är smaken bättre än hos hybriderna.

De flesta föerna är ekofrö från Runåbergs
Kronärtskocka
Imperial star, ekofrö
Sortbeskrivning:
En av de snabbaste kronärtskockorna. Utvecklad för att ge skörd redan första året. De kraftiga plantorna, som blir ca. en meter, ger 5-8 något hög-byggda skockor med en diameter på 7-10 cm.

Paprika
ICA-paprika
Rak, lång, god och röd. Ca:120 kronor kilot på ICA på vintern, ni vet vilken jag menar.
Sweet banana
Ungersk typ, god och söt.

Mangold
Five Colors, ekofrö
Sortbeskrivning:
Ett ekologiskt alternativ till den välkända Bright Lights. Växer lika bra och ger lika fin skörd, men har inte riktigt samma kraftiga färg på stjälkarna. Vid tillagning spelar det ingen roll, men de är inte lika lysande i landet. Five Colors är en fin och vacker sort som ger mycket och står länge.
Sallad
Crisp Mint, ekofrö
Sortbeskrivning:
Storväxt, extra spröd och söt, mild smak utan minsta tendens till beskhet i sommarhettan. Dessutom står den skördefärdig länge. Färgen är skinande mörkt grön, växtsättet något öppet upprätt och bladen är lite fransigt buckliga. Crisp Mint har inte gjort någon besviken än.

Royal oakleaf, ekofrö
Sortbeskrivning:
Denna mycket gamla plocksallat har återupptäckts som en gourmetspecialitet. Den bildar en tät rosett av skinande, medelgröna, tunna och möra blad. De är starkt flikiga, likt ekblad och blir aldrig bittra. Oakleaf tål sommarhetta bra, är trögblommande och ger en fin skörd under hela säsongen.

Saladini, ekofrö
Sortbeskrivning:
SALADINI är vår egen utvalda blandning av sallatssorter, för att få variation utan att behöva köpa flera påsar. Vi har gjort en blandning av både tidiga plocksallater och senare huvuden i färger från klart ljusgrönt över mörkgrönt till rött, med ett stänk av endive, rucola och Shungiku. Så fröna glest och börja plocka blad och plantor tidigt för att slutligen ge de som är kvar ett avstånd på 15-20 cm.

Lollo Rossa

Bladbatavia är ett mellanting mellan plock- och huvudsallat. Bladen bildar täta rosetter av krispiga, krusade gröna blad. Denna sort får en röd ton, speciellt på kanterna.


Salladsblandning
Olika sorter för skörd hela sommaren

Persilja
Extra mosskrusig, ekofrö
Sortbeskrivning:
Intensivt grön persilja med de krusigaste bladen. Den står länge på hösten utan att förlora sin färg och friskhet. Extra mosskrusig är en gammal pålitlig sort som ger bra, är vacker och lättskördad. Omnämnd redan 1837.

Knölfänkål
Zefa fino, ekofrö

Sortbeskrivning:
Är en ganska tidig, trögblommande knölfänkål från Schweiz med ett stort, uppsvällt och sprött bladfäste. Zefa fino är en av de få sorter som kan odlas under vår ljusa sommar utan alltför stor risk för stocklöpning och blomning.
De flesta plantor säljs som välrotade pluggplantor, tomaterna som ni har sett kommer däremot i krukor.

Kväll
Ingela

7 kommentarer:

billan sa...

Det blev nog en riktigt bra kväll till sist, tomaterna blev nog glada i alla fall...
Må så gott!

X-blog sa...

Oj, här har jag missat många inlägg. Men nu är det återställt - alla genomlästa!

Vilken massa grönsaker du drivit upp till försäljning!
Själv har jag inte ens drivit upp till mig själv, men av mamma får jag tomatplantor och förgroddade potäter. Nu i veckan har jag sått chili och hänglobelia - hoppas de sätter fart och 'kommer ikapp' .
Därefter så får jag leta mig till någon vårmarknad och shoppa lite :)

Kvickrot ja. DET vet jag vad det är. På mina 3000 kvm är det mest kvickrot överallt...!
Är bara potatislandet som nästan är fritt. Ska utöka det lite - gräva gräva, plocka plocka... - och ha grönsakslandet bredvid.
Hoppas det blir bra!

Hoppas du har en riktigt skön helg!

Ruben sa...

Hos oss är TOMATERNA frugans avdelning och hon är även väldigt noga att plantera om till lämpliga krukor hela tiden ;-) Ska tipsa henne om dina sortval! Ha det gott! /Ruben

Med fingrarna i (j)orden sa...

Wow vilken lista. Ska bli spännande att se hur ditt grönsaksland tar sig framöver.
Lycka till på marknaden!
Eva

Inger sa...

Du är verkligen produktiv och jag blir jätteimponerad. Själv har jag inte sysslat med grönsaker på många år.

Anonym sa...

Du har valt fina fröer, syns att du tänker igen noga och inte slarvköper!
Jag tycker om att läsa om din sådder.

Annika Christensen sa...

Oj oj vilket inlägg.
Ditt trädgårdsland måste vara bland det finaste i hela bygden!!!
Det skulle jag vija se.
Min favorit är mangold.
Ha det gott
annika