söndag 25 september 2011

Övervintra pelargoner

Fönstren är överfulla av högväxta spretiga pelargoner och vi ser inte ut längre. Då brukar det vara dags, dags att klippa ner och såhär i slutet av september brukar jag tröttna på att vattna, plocka och gulla, blähh.Frågor om övervintring brukar dessutom vara standard vid den här årstiden. Hur gör man om man bor i lägenhet? Inte har någon källare? Vi har bara matkällare? Ska man klippa ner nu? Ska man fortsätta vattna? Kan man ta sticklingar nu? Ja alla möjliga frågor dyker upp.

Jag tycker att man kan nästan göra hur som helst och det går bra, men det kanske är för att jag samlar på gamla härdiga sorter som överlevt allsköns olika "knep". Pelargonsorterna jag samlar på är dokumenterat 90 år eller äldre. Typ Mårbacka, se nedan! Min bibel heter "Pelargoner Kulturarv i kruka" av Karin Martinsson.

Appleblossom Rosebud, nedan, är documenterad från 1870-talet och lätt att övervintra, såhär gör jag varje år vi den här tiden. En 50 cm hög moderplanta klipps raskt ner till en stubbe.


Skönt! Nu får plantan plats i källaren och sticklingarna hinner rota sig innan de också ställs ner för övervintring. Jag gör alltså på mitt sätt för att det funkar för mig. Plantorna som dom är innan de beskärs får inte plats i källaren så därför måste jag klippa ner.


Av detta praktexemplar blev det 30 sticklingar som jag sätter i såjord i brätten om 100 plugg.
Oftast blir det kanske ett tiotal sticklingar av varje moderplanta som sedan efter övervintring och omplantering och en del gullande med, säljs på Jamtlis vårmarknad. Har tur som har ett par goa vänner som tycker att pelargoner är kul, den ena är en fena på att skriva ettiketter och den andra på att sälja sticklingar, får nog bjuda ut dom på en helkväll i vår efter marknaden.

Här står nu de första nedklippta exemplaren och vi ser fjällvärlden igen. Här får de stå ett par veckor tills de bryter nya gröna skott på grenarna inför nästa säsong sen ner i källaren där växtlamporna står på i 12 timmar per dygn. Nu får nog maken ta fram födelsedagspresenten, en fönsterputsarmaskin, och gå loss på alla skitiga fönster.


Allt för denna gång!

Ingela

3 kommentarer:

Inger sa...

Pelargoner är lättodlade!
Fönsterputsarmaskin låter spännande, skulle jag behöva:)
Kram

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Spännande med fönsterputsmaskin - hur fungerar den?
Vackra färger i fjällvärlden!
Ha det gott
Birgitta

Eva Linnea sa...

Vilken "Pelargondrottning" du är!
Ska försöka mig på att klippa ner och ta sticklingar redan nu. Jag har tagit på våren tidigare, med ganska dåligt resultat. Det här kanske är bättre, även för mig. Mina pelargoner trivs klart mycket bättre i Nöbbele än i Stockholm, men de kanske är smålänningar från början!? Återstår att klura ut en bra förvaringsplats för mina & min dotters pelargoner för vintern. Här finns bra förråd, men de är inte frostsäkra tyvärr, vad jag vet.
En skön tidsag önskar Eva Linnea