tisdag 14 april 2009

Vår och första trädgårdsuppgiften

Snacka om att stå i startgroparna, snön smälter bort och upp dyker knopparna som inte kan vänta längre. Herrgårdspionen tillsammans med några såpnejlikeblad.
Libbstickan är också tidigt uppe, det behöver rensas ser jag. Första jobbet blev att rensa bort säkert 200 små jordgubbsplantor från gångarna. Jag är verkligen ingen jordgubbsodlare men det växer verkligen över alla bredder.Utlöparna har slagit rot i barken och så fort det går verkar dom sätta igång och växa. Lite ordning återställd, får se om jordgubbarna blir kvar. Fönsterbrädorna är fulla igen efter en vattningsfri vinter utan några krukväxter som skymt utsikten. Her i ett par veckor på kvällarna planterat om och burit upp kruka efter kruka, pelargon efter pelargon och nu står dom där, tätt, tätt ihop på fönsterbrädorna. Såhär blir det tills det går att ställa ut, skicka till fodervärdar eller ge bort några. Det går ju tills bladmassan blivit för stor men jag vill ju ha fina moderplantor med mig till Vårmarknaden. Tidigast i full blom är som vanligt Augusta, blir ranglig om hon står inne för länge.
Hade tre uppstammade Röd Rosenknoppar men två dog, en frös för att jag glömde den ute i höstas och den andra fick för lite vatten i vinter. Klippte ner den här brysskt för två veckor sedan, trodde inte den skulle komma igen men massor av nya skott dyker nu upp på de sju år gamla förvedade grenarna, snacka om livskraft. Några sticklingar i ett pluggbrätte. Har klippt några medans jag har planterat om men de flesta tog jag i höstasoch dom står i källaren på tillväxt.Såna här pinnar brukar jag odla, toppar och bladar av alla gamla blad och då kommer nytt överallt, den blir säkert fin i sommar.Ja, lite hinner man fast det känns som matlagning, tvätt, ja ni vet kanske, allt det där vardagsysslorna som tar energi och ork. Tur man kan fylla på med jord, rensning, barnen, promenader, bada i tunnan, pelargoner....
Kramar

Ingela

16 kommentarer:

Lotta sa...

Det ser så härligt ut med en massa små pellisbebisar på rad..... som snart växer till sig och blir allra vackraste pellisar :) Så du säljer sticklingar? De där med vita bladkanter är ju för söta! Jag är intresserad av att köpa när det är dags :)
Ibland önskar jag att man hade en "Anna" som tog hand om mat, tvätt och städning så jag kunnde vara ute all min lediga tid :) Var på en föreläsning idag om Grön Rehab och mycket intressant, med de som forskningen visar om trägårdens läkning av både fysiska och psykiska besvär - men det visst ju vi trädgårstokar redan! Ha en bra vecka =)

Camellia sa...

200 jordgubbsplantor! Otroligt! Du kan då se fram emot en smarrig midsommar!

Lyst på livet sa...

Så mange flotte pelliser du har! Det er bare så morsomt når våren endelig kommer og både mennesker og planter begynner å leve igjen.

Jeg har som deg rensket jordbærbeddet mitt. Hos meg har den tatt helt overhånd og nå orker jeg ikke mer.....den skal bort :-). Får finne på noe som er lettere å holde styr på i stedet.

Ha en deilig vårdag!

Klem Torunn

Med fingrarna i (j)orden sa...

Ja det är härligt när man kan ta upp och pilla med pelargonerna igen. Jag har tagit fram mina i omgångar i år så att det inte skulle bli så betungande och det var faktiskt skönt.
Härligt tussilagobukett!
Eva

Britt sa...

Så söt bild av tussilagon. Om det skulle bli så att du skulle sälja pellisar per post så är jag mycket intresserad. Ha det bra//Britt

Gardenlife sa...

Blir imponerad av den sjuåriga rosenknoppspelargonen... vilken stam, häftigt!
/Janne

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Oj, vad pelargoner du har! Jag har skrivit in vårmarknaden i almanackan, jag har aldrig besökt den tidigare, så det ska bli roligt!
Jag fick några jordgubbsrevor i höstas så i år ska det bli ett litet land är det tänkt.

X-blog sa...

Åh, härligt att se dina pellisar på rad!
Mina har stått i köksfönstret hela vintern. Och fyra av nio har knopp nu... Nu när man skulle klippa ner dem...
Och idag låg det nio sticklingar i brevlådan (3 sorter) så nu blir det till att plantera. MEN vart ska de stå sen??? DET tänkte jag nog inte på då jag beställde...

Mmmm... jordgubbar.
Kanske jag får avsätta en odlingslåda till gubbar?! Ja, det återstår att se! Är så mycket man vill odla!

Härlig tussilagobild!
Ha det gott!

Åsa! sa...

Gisses va pelargoner! Det är en tacksam blomma. Fast hängpelargonerna har jag lite svårt att lyckas övervintra.

billan sa...

Skall bli trevligt att se dina små pellisar i levande livet på Vårmarknaden :)

Inger sa...

Så kul med en norrlandsblogg! Hit vill jag återkomma. Jag har också fått upp intresset för pelargoner.

Annika Christensen sa...

Det var verkligen din tur att få möta våren. Hur gick de med potatisen?
Ha en skön vecka
annika

Gunilla sa...

Oj vilken fin samling pelargonior. Jag har några sorter, bara för att de är så bra att ställa ute på sommaren.

Här har våren kommit en bit på vägen men det dröjer ett bra tag till innan jag kan börja med trädgårdsarbetet.

Ha en fin dag

Gunilla

Inger sa...

Tack för titt hos mig! Du får gärna länka till mig. Helt rätt, Hudik ligger norr om Dalälven. Jag känner till Trädgård vid vägs ände.

Linneagården sa...

Hallåj Ingela.
Vad "vårigt" du har det fast vi inte har så långt emellan varandra. Har inte ens sett tussilago än. Det är så gulligt då barnen har plockat in dem till sin mamma. Men jag får väl vänta några dar till, hihi..

Ha en skön helg.
//madelene

Mira sa...

Hej Ingela! Såg du mitt inlägg om pelargonexplosion? Där hade du nog gått ner i spagat av lycka över alla varianter!!! Min syster söker efter en gammaldags pelargon med blommor som små rosenkoppar - måste vara samma som din rosenknoppspelargon... Fanns inte på Ulriksdal...