Förodling

Förodling är ett måste i många fall, chili, sparris, kronärtsskockor, purjo m.m. Men även annat är kul och bra att förodla när man bor i Jämtland!
Vaxbönor blir så fina och tidiga vid förodling. Sådden får stå i växthuset efter att bönorna börjat gro inne i värmen. Man kan sätta ut dem på friland ungefär samtidigt som man kan så på friland. Det kräver i och för sig att man täcker med fiberduk för att inte plantorna ska blåsa sönder utan kunna avhärdas i lugn och ro därunder. 
Ett enkelt sätt att vara snäll med rötterna på det som förodlas är att göra krukor av tidningspapper. Enkelt, funktionellt och billigt.  
Sallad behöver inte alls förodlas men det är hur kul som helst, växer fort och i mitten av maj har vi alltid färdig sallad. Dessutom blir det snygga rader när man sätter ut plantorna på friland. 
Det här är sparris Mary Washington. Nu 4 år senare är dom 1,5 meter höga och ger stor avkastning, en enkel grönsak som bara växer och växer.