lördag 27 mars 2010

Vårbestyr i snöyra

Då snöar det igen! Jag är väl inte förvånad, men litetråkigt är det nog. Därför tittar jag inte ut genom fönstren idag utan ner i krukor och går ner i källaren och fixar med pelargonerna. Sådde fröer förra torsdagen och på 4 dagar var dom uppe, växtkraft så det stänker om det.
Basilika och tomater blev det då och nu en vecka senare ser det ut såhär, jag är helt begistrad och blir lycklig. Visste inte om jag sått i den ena krukan så det blev två sorters basilika i den ena, trångt och vackert.
Källaren har gått från lekrum för tjejjerna till plantskola, Här får allt stå tills det går att flytta ut i växthuset i början av maj, kanske. Har skaffat underbevattningsbrickor vilket underlättar vattningen oerhört mycket. Här brukar alla pelargoner stå. Ulrika, en kompis som varje år hjälper mig att skriva etiketter var här i veckan, det har blivit en tradition. Planterade om det som hade överlevt, inte mycket tyvärr. Tror att det har varit för kallt ute och då också i matkällaren så sticklingarna knäcktes nog på vägen.
Eftersom vädret var så tråkigt idag så flyttade jag ut allt från matkällaren och klippte, tog fler sticklingar, la på fräsch jord och vattnade upp alla torra krukor.
Fem sorters tomater kommer att behöva planteras om om en vecka ungefär. Gardners Delight, Black sweet cherry, Ida gold, Dansk export och den gamla bifftomaten Brandywine. Det blir fler tomatplantor i år än förra året, hoppas dom går åt på vårmarknaden.
Sparrisen sådde jag tillsammans med kronärtskockan tidigare och dom har varit omplanterade i några veckor. Står och stampar lite i källarfönstret, kanske lite kallt men snart hoppas jag solen kommer fram oftare på dagarna och boostar dom med ljus.
Jag har legat i ide över vintern men nu i och med lite pyssel med växterna känns det som jag har vaknat till igen.
Kramar
Ingela

10 kommentarer:

Åsa! sa...

Visst är det roligt att pyssla om sina plantor! Härligt med så mycket utrymme, här trängs allt i fönstrena i väntan på varmare tider.

Merja sa...

Perfekt rum för växtpyssel!! Växterna trivs tydligen också...ser ut som det knakar i krukorna:)
Trevlig helg!

Anita sa...

Som jag känner igen mig. Visst är det underbart att det finns växthusbelysning. Mina tomater Sungold fick flytta ut i uterummet igår. Men, trots att det är plasttak så behövs mer ljus, dagsljuset räcker ännu inte till. Imorgon åker nog växthusbelysningen upp där också, även om den bara behövs ca 4 timmar. Men det ÄR en härlig tid :)

Britt sa...

oj oj ser ut som om det växer så det knakar. Här har det inte kommit igång än//Britt

Inger sa...

Vi har noll grader och ösregn, bättre än snö kanske men jag vill ha lite värme. Har massor med snö kvar i trädgårn och det känns som att allt står still. Hittade ni någon föreläsare? Anette som har bloggen Livet är en dans på rosor är en bra föreläsare.
Ha det gott!

Galtholmen sa...

Här tror jag att snön gett vika för denna vintern. Mina pelargoner är oxå på god väg- tror faktiskt jag klarat att övervintra de flesta.
Fröer har jag precis sått o hoppas på uppkomst så snart som möjligt. Det är så roligt att se när det spirar.
KRAM/
Ulrika

Lotta 8`) sa...

Det är allt mysigt att pyssla om de små sådderna i väntan på utelivet :) I går fick mina tomater ny jord och sedan fick de åter sin plats på fönsterbrädan. Jag blir allt avis på ditt "lekrum", härligt utrymme för hantering av sådderna. Jag sådde jätteverbena och den är så grinig! Tror det är avsaknad av ljus, tror den får flytta ut i växthuset idag, på översta hylla så den får maxljus.

Ha en skön söndag :)

karin sa...

Du är för härlig Ingela!
Orkar det mesta tror jag.
Jag har fina pelargoner nu och flera av dom blommar. Ovanligt hos mej för jag brukar klippa ner dom helt på hösten men gjorde inte det denna gång och vips så är de stora fort.

kramen till dej
K.

Ruben sa...

Så där snabbt och fint önskade man att alla frön grodde!!! /Ruben

Anja sa...

Så himla bra sådd- och övervintringsrum! Visst är det härligt när det gror - det är ju då odlarens vår börjar oavsett vad som kommer från himmelen utanför!/Anja