söndag 15 maj 2011

Jag är laddad!

Växthuset är fullt med plant, ska på vårmarknad på Jamtli till helgen. Ska ha med mig sticklingar av alla mina gamla sorters pelargoner. Det är ett trettioltal moderplantor som varje år delar med sig av sitt överskott. Pyramiden är till stor hjälp när man har ett litet växthus, det blir två våningar som kan utnyttjas. Sallad, mangold får stå på bockar.


Tomatarna också, dom börjar växa ur småkrukorna, skulle kanske ha planterat om i helgen men hann inte för alla möhippor och svensexor vi blivit utsatta för. Det får gå ändå :-)Squash, gul, grön och vit i tefatsform samt västeråsgurka och halloweenpumpa finns också.I lundenspirar det så smått. Eller fullt ut kanske man ska säga, även om plantorna, alla 450 var hårt delade och satta väldigt sent i höstas så kommer mer eller mindre alla upp, här en vit vinca minor. Tulpanerna, sylvestris, turkestanica och tard växer och kommer vid nästa varmfront att slå ut, spännande.


Tulippa spregeri, vit trolldruva och en clematis erecta är andra spännande växter i trädgården och de kommer alla från Maud Persson, en trädgårdamatörkompis ute vid kusten. Tulpanlökarna kom häromdagen i ett litet fint paket, jag längtar efter att se de små röda vackra tulpanerna vaja på sina tunna stjälkar. Just nu njuter vi av trolldruvan.


Lungörten, en favorit, har börjat ge sig till känna. Älskar den vita, Sissinghurst white tror jag...En pion, gul, ska leta reda på etiketten, men vacker är den. Älskar vitt, älskar ormöga, fin grönska, fina blommor, tidigt på våren.Vita krolliljor, en av världens fem vackraste liljor har det sagts. Jag har 9 stycken i lunden = lycka!Clematis erecta, en rödbladig variant, vet inte riktigt namnsorten.
Kaukasisk förgätmigej, sex stycken runt en Prunus mackii, alla överlevde vintern.


Vita nävor, alla verkar komma upp, alla 15 små, små plantor som ska täcka stora ytor. Vitt är vackert! Nästa inlägg kommer att innehålla en massa okända växter som jag fått, kanske ni kan hjälpa mig identifiera dem?
Hälsningar så länge


Ingela

4 kommentarer:

billan sa...

Wow...det kommer att bli kanonfint i lunden! Visst var den ganska stor?
Jag ska sälja mitt överskott av chilepepeppar på en marknad här sista helgen i maj, ska bli kul:)
Lycka till med försäljningen!

Bea sa...

Åhh..så mycket som finns i ditt växthus, frodigt och vackert!
Härliga vår med alla gröna oaser :)
Må gott1 /Bea

Åsa sa...

Oj så mycket plantor! Visst är det en härlig tid när allt växer och gror.

Berit sa...

så många fina växter du har.Det är en rolig tid nu då man får gå och kolla sina rabatter och se och peta på vad som kommer:)
Ha en underbar dag!