fredag 22 januari 2010

Mat är halva födan...

Vad gör man när trädgården ligger i ide? Jag gillar mat, helst enkelt och gott. Tomatsoppa med pepparotsgrädde, mmm...
Frukostar med nygjord juice av apelsiner, citroner och morötter. Gott te, flatrökt skinka, nybakat bröd. Lördagsgodis är ett måste numer, barnen kräver det. Böcker försöker jag hinna med, fakta eller deckare för det mesta.
Bakning är så himla "hands on" och jag försöker baka så ofta som möjligt. Det doftar underbart, man blir kladdig och det smakar ljuvligt.
Anis och fänkål till limporna stöter jag i mitt favoritköksredskap, morteln. Enkla recept från påsens baksida.
Degar gillar jag, dom kan vara så olika. Den häftigaste degen är källarfranskan som bakas med kall degvätska, den är kompakt och kall, bullarna rullas direkt och ställs ner i källaren över natten. Vips så efter 8 minuter i ugnen så har man färskt bröd på morgonen.
Limpor på jäsning, det är en härlig känsla.
Goa bullar, ungarna gillar också att baka, mest för att äta av degen tror jag.
Farmors berömda strösselkakor, hemligt familjerecept tyvärr.
Snöbollar, vit choklad, citron och cocos. Har gjort samma i flera år, favoritjulgodis.
Sent om sider skördade vi savoykålen, det gick bra trots att det snöat lite.
Jag och 5åringen gjorde kåldolmar, egen kål och köttfärs från granngården.
Minnen från i somras. Tomater, mozzarella, lök, balsamvinäger, olivolja och lite basilika.
Såhär serveras maten när vi är lediga. Tyvärr är vardagsmaten inte lika spännande, så idag ska jag, eftersom det är lördag, försöka göra något extramumsigt. Får se vad det blir.
Hälsningar
Ingela

19 kommentarer:

Anjas Hill sa...

Fresterska där;))!Vad underbart gott det ser ut!/Anja

Eva Linnea sa...

Vilka njutningar du bjuder på! Sommarminnena värmer. Godis är "förbjudet" hemma hos mig. Baka är härligt, men just nu håller jag igen på bröd. Nypressad juice är en läckerhet, soppa är bra mat, jag lyssnar på böcker nu för tiden och snön ligger djup här i Stockholm.
En skön helg önskar Eva Linnea

Inger sa...

Allt ser vanvettigt gott ut, särskilt saffransbullarna. Märks att du är en riktig matmänniska. Själv har jag kommit av mig i köket. Annars säger man att intresse för mat och trädgård går hand i hand. En form av skapande är det ju.
Smaklig måltid!

billan sa...

Det där var precis i min smak! Vackra bilder, god mat och fina sommarminnen.....
Det känns väldigt "hemma" för mig här hos dig:) Fast för tillfället blir det lite si och så med måltiderna hos oss. Dagarna här är en aning svårplanerade på grund av sjukdom hos nära och kära.
Igår bestod fredagsmiddagen av salamimackor och ett glas vin klockan tio på kvällen....
Må så gott!

Ruben sa...

Vilken trevlig bildkavalkad!! Men man blir ju så sugen!!! Godis får man väl akta sig litet för, nu när det inte är jul längre, men tomatsoppa!!! Mums! /Ruben

Anonym sa...

Så härliga och läskande bilder! Det där julgodiset är så himla gott! Mozzarellasallad är oxå en favorit... tyvärr innehåller båda laktos så jag måste avstå numera :-(. Tack för att du fick dregglet att börja droppa!

Annika Christensen sa...

Vilket inlägg... du har ju fullt upp så det verkar inte göra så mycket att trädgården ligger i vila.
Kålen var ju supervacker hur lyckas du? Skulle nog gärna testa den men här är insekterna glada för kål. Fick iallafall lite grönkål till jul.
Ha det gott
Annika

Anonym sa...

Allt ser så frestande ut!

Anita sa...

Jamen ... vilka frestelser du bjuder på. Här sitter jag med snålvattnet rinnande i munnen. Jag flyttade kommentarsrutan så att jag hela tiden kan sitta och snegla på den sista soldränkta bilden. Källarfranskan blev jag intresserad av. Är det därifrån namnet kommer? Har bara köpt färdiga källarfranska men blev nu sugen på att testa egna. Dom borde ju kunna stå i mitt uterum över natten.

Tack för ett aptitretande inlägg!

Växthusmadam sa...

Men åh vilket härligt inlägg! Alla livets härligtheter på en och samma gång och när man tänker efter är det nästan bara så gott som "gratis-saker" du beskriver! Visst är det härligt!
Morotssoppa med pepparrotsgrädde måste det bli någon dag!
Ha en skön vecka och tack för härlig inspiration!
Växthusmadam

nilla|utanpunkt sa...

Underbar "meny", sugen blir jag på både det ena och det andra. Vet ju att du också är en stor producent av mycket av det goda från trädgårdslandet. Mums!

Hilde sa...

Mmmmm så mye god mat - veldig inspirerende bakebilder! Jeg har bestilt en bakebok med Leila, og den skal jeg hente på posten i morgen - gleder meg!!!!
Hilde

Villa Solgården sa...

Hjälp vad du gör mig sugen på mat!!! Speciellt soppan med grädden, och kakorna! *mmm*
Visst är det underbart att baka! Jag gör det allt oftare nu, och nästan enbart bröd (jag är ju en sån som äter smet annars, inte bra... :))
Så du har en mortel! Jag har letat efter det länge på loppis, men inte haft turen att hitta någon. Alla behöver väl en mortel, inget man lämnar ifrån sig.

Ps. Det finns en utmärkelse att hämta i min blogg... :)

Ha det gott!
Sanna

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Härligt inspirerande bilder, jag blir hungrig! :o)
Ha en fin vecka,
Lydia

Jord under naglarna sa...

Oj, vad hungrig jag blev nu!
Baka gillar jag, men under några år så har det blivit lite av det, men nu är jag igång igen. Det är både godare och säkert väldigt mycket nyttigare också.

Kåldolmarna ser jättegoda ut!

Britt sa...

Oj oj vad du gör mig hungrig, såg att du skulle göra en resa till England härligt//Britt

Länninge Trädgård sa...

Vad underbart gott det ser ut. Tipset om pepparotsgrädde till tomatsoppan skall jag prova.
Varma hälsningar
Helen

Lillsnörpa sa...

Vilka SMARRIGA bilder! Skulle bli jätteglad för recept på Snöbollarna :) /Lillsnörpa

Maria sa...

Tycker om din blogg, tittar in här då och då, hittade dig på 'Med fingrarna i (j)orden'. Du verkar gilla sånt som jag gillar mat, konst, hantverk, foto, trädgård ja allt som gör livet skönt, gott, vackert! Jag är oxe vilket stjärntecken är du? Hälsn Maria