fredag 8 oktober 2010

Tulipa sylvestris

För många år sedan var jag på Gotland på Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbunds årsstämma. En av dagarna ägnades åt utflykter och vi besökte en gammal gård som blivit hembygdsgård, kan det ha varit i Rute? I alla fall växte där vilda tulpaner och jag var helt såld. Jag har aldrig planterat tulpaner förrän nu när jag hittade flera vilda sorter på vår lokala plantskola, jippie! Sylvestris, tarda och turkestanica, så fina och så villiga att sprida sig. Dessutom hade dom Kungsängsliljor som också med sin skira klocka och stjälk är ett för mig kärt minne från Gotland. En ny vacker bekantskap är Astrantian Maxima, såg den för första gången i somras hos Ulla och i kväll fick jag några frösådda plantor av Åsa. Dessutom fick jag en massa annat spännande, bokbladig bräcka, Saxifraga urbium 'Picta Aurea', olika Auriklar, Murgröna, Helleborus orientalis med otroligt vackert bladverk, vit Chelone obliga, vit Vinca minor, vit Anemone pulsatilla och mycket annat fint som jag inte minns och måste återkomma till Åsa om.
Det börja fylla ut i lunden och jag har tillförsikt att växterna kommmer att utmaövrera ogräset till stor del. Känns i alla fall bättre idag när de tomma ytorna minskade avsevärt.

Kram
Ingela

8 kommentarer:

Mimi sa...

Ja de vilda tulpansorterna är väldigt fina! Och kungsängsliljan är ju som alltid bedårande! Hälsn mimi

Inger sa...

Vildtulpaner är så fina. Går framåt med din lund, kanon att få växter:)
Trevlig helg!

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Trädgårdsmänniskor är så generösa med sina blommor & blader. De delar med sig av ALLT som de kan dela med sig av. Härligt! Jag har ännu så länge inte så mycket jag kan dela med mig av, men några har iaf fått frön från "min" underbart rödlila stockros.
En skön helg önskar Eva Linnea

Ruben sa...

Vildtulpaner är verkligen trevliga, och särskilt trevligt är det när de sprider sig. Men hos mig är det bara "tarda" som sköter sig så bra!
Ha det gott!
/Ruben

Med fingrarna i (j)orden sa...

Härligt med vilda tulpaner. Den gula sylvestris är så vackert nickande tycker jag.
Ha en go helg,
Eva

Britt sa...

Vad kul att ha fått så många växter//Britt

Anonym sa...

Det blir fint!
Maila mig till våren så får du prova sommartulpanen Tulipa Sprengerii.
Knallröd, sprider sig också.
Jag har lökar små, som lillfingernageln sparade.

billan sa...

Vilken tur du har som får så många fina växter. Det skall bli så spännande att se lunden till våren...
Må så gott!