tisdag 11 september 2012

Sommarens frukt ock bär

Som en ekorre känner jag mig ibland, när jag inte kan gå i skogen utan att notera alla bären som snart är mogna att plockas och frysas eller koka sylt på. 
Eller att koka spottsoppa, alà Farmor Signe, på de sista bären nånsin på det gamla 100åriga körsbärsträdet som nu är nedsågat, tyvärr, det bröts mitt itu!
          Eller att jag tvunget måste tvinga hela familjen att plocka smultron på promenaden efter skogsbilvägen, det blev mer än en liter smultron och vi åt oss mätta på smultron och mjölk! Ett pluss var att det var massor med grodor i diket, som en grodsafari, spännande!
Årliga självplocket av jordgubbar har fallit ut väl, stora och lättplockade gubbar och frysen fulla av små paket att ta upp på helgerna till gofrukostarna. Hade sällskap av Carolin och Inga, det gick som en dans. 
Svarta vinbär plockade jag i år med bärplockare, det gick snabbt och det blev massor med svartvinbärssaft. Krusbär till vinterns krämer är också nedfrysta. Ska nog passa på att få Ingrids goa recept på krusbärsmarmelad med vanilj i , den var supergod!   
 Lite lingon är plockade, hittade nya ställen uppe vid stugan och det är så spännande. Har lite lingon kvar sedan förra året men nu har det fyllts på. Kan nog bli ett par tag till med plockaren.
För första gången någonsin har jag hittat Tranbär hurra! Ska snart, när de mognat, gå tillbaka och plocka. Vet inte riktigt vad jag ska göra med tranbär mer än att ha dem på filen? Ja, visst har jag hört talas om tranbärssylt, dricka och rullade i florsocker men mer då??? Vet ni???Ett sommarminne som heter duga är när jag var i Järvsö och blev bjuden på hallon och vita smultron i ljusens sken i efter en fantastisk måltid!!1 Vilket bärminne, tack!
Nu väntar körsbär och äpplen på att bli plockade. Här i Jämtland har det blivit väldigt försenat allting i år så vi hoppas att det hinner mogna, äppelträden dingnar av frukt!
Hälsningar från Aspås
Ingela

5 kommentarer:

Ruben sa...

Oj, oj vilka fina skördar. Jag tror det var smultronen som fick det att vattnas extra mycket i munnen! ;-)

Ha det gott!
/Ruben

Pilgrim sa...

Vilken rikedom! Blir alldeles knäsvag och sugen på att ge mig ut i snårskogen.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Glädjekällan sa...

Känner igen mig :-)
Har nästan alltide en plastpåse i fickan när jag är ute i skogen - man vet ju aldrig vad man hittar.
Ha det gott
Birgitta

Inger sa...

Så mycket du plockat, jag har köpt lingon och fått svarta vinbär. Lingon kan man inte vara utan.

En ros som sprider sig... placeras där det finns plats att sprida sig eller på ett magert ställe där den kanske inte sprider sig lika mycket. Eller så får man hålla efter och gräva upp rotskott, det blir ju många nya rosor.
Kram

Växthusmadam sa...

Visst är det härligt att få ta hand om det man hittar! Speciellt mysigt blir det ju när vinterstormarna kommer och man kan sitta inne och låtsas att det är sommar!
Kanske jag ska ta en liten svampletningstur idag..... inspirerad av dig!
Ha en skön söndag,
Växthusmadam