torsdag 30 oktober 2008

Gamla äppelträd...

är vackra, särskilt i höstligt släpljus. Gamla vridna och spretiga äppeldamer som Melon, Åkerö, Welthy, Alexander, Signe Tillish med flera, planterade i början av 1900-talet.
Det har varit ett tjugotal samt några päron, Farmor kallade dom Augustipäron, Gråpäron och Grännapäron, alla gamla sorter.
Det fanns även plommon långt tillbaks och ett gammalt träd av skuggmoreller står och överlever utanför fönstret i sommarstugan.
Allt var till för självhushållningen på gården och en viktig bas i vinterns vitaminintag, kanelpäron och grädde, äppelmos till havregrynsgröten och vinteräpplen som kanske den enda färska frukten under vintern.
Allt förvarades i källaren, visst är den maffig, skulle vilja ha en sådan hemma på min gård.
Nu får vi med oss ett par backar äpplen hem till Aspås och det blir nog äppelmos till strösselkakorna, farmors specialitet och dessutom hemligt familjerecept så ni får komma förbi och fika för att kunna få smaka.

Kram
Ingela

8 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Mycket intressant. Tänkg vad de kunde ta hand om saker förr i tiden.Alla sorterna känner jag igen hade det hemma när jag var barn.
Jag har en jordkällare och brukar plocka alla mina äpplen och ha där.
Där håller en del fram till midsommar. Fast inte i år. I år har jag torkat mycket och som du sett på bloggen och gjort äpplejucie.
Ha det gott
Annika

Gardenlife sa...

Visst är det härligt med gamla knotiga äppelträd!
Fascinerande när man tänker på att de träd man planterat , med största sannolikhet kommer att överleva en själv ; )
Jag önskar mig också en riktigt rejäl jordkällare...
/Janne

Poppins sa...

Tänk vilket arbete man hade med att ta vara på all frukt. Men också en stolthet över fyllda förråd och en känsla av trygghet.

karin sa...

Kanelpäron.... va´gott det hörs.
Ingefärspåron med grädde är barndomsminnen för mej.

Jag har en stor rejäl jordkällare men har inget i den numera!? Orättvist, du skulle haft den i Aspås. Vi odlar ju inget som ska sparas och några fruktträd är ju inte att tänka på.

Härliga bilder du bjuder på.
Kram K.

Ingela sa...

Tack för allas kommentarer!

Jag lutar ju åt det här med självhushåll, i liten skala, men kanske med mer aktuella ordval, hållbar utveckling. I alla fall att kanske ha egenproduktion av frukt och grönt under 6-8 månader, vore väl tillfredsställande.

Kramar
Ingela

camellia sa...

Underbart med riktiga äpplen. Jag är så dödstrött på Granny Smith och Red Delicious och andra smaklösingar som varenda snabbköp har – också här i England!? Här trodde man att man flyttat till Garden of England, ett helt landskap med äppellundar. Jo, man kan visserligen köpa spännande sorter på gårdsbutiker, men inte hittar de till vanliga mataffärn.

Ingela sa...

Så tråkigt är det här också. Man får gå på Bondens marknad och liknande för att hitta annat än det allra vanligaste. Tur med föräldrar med äppelträd.

Ingela

Hanneles jul sa...

Fina bilder, Augustipäron är tydligen goda, jag har köpt ett nytt träd, undrar om det är samma...