söndag 2 november 2008

Chewbacca...

eller kanske Clematis tangutica. Fröställningar är väl speciella, dom kommer så sent på säsongen att man knappt hinner lägga märke till dom. När man väl tittar så är många otroligt fina och av nästan alla kan man samla in fröer av för att så nytt, byta med eller ge bort till nästa säsong.

En del självsår sig hur vilt som helst, jättedaggkåpan, alunrot, lammöron och en hel del annat. Det är ibland roligt och ibland för mycket av det goda. Det gäller att rensa bort fröställningarna på exempelvis gräslök och spansk körvel annars har man snart en förvildad örtträdgård. Jag har i flera år haft en jättefin häck av gräslök runt ena kanten av örtträdgården men nu har den tagit över så jag skulle ha grävt upp den i år för att snygga till men tiden räckte inte till.

Formerna på fröerna är också del av uttrycket i trädgården precis som blommornas form som man oftast väljer väldigt medvetet. Ligularia przewalskii, spirstånds och Echinacea purpurea, solbrud ser ut såhär såhär års, helt omedvetet val från min sida men det blev ganska bra ändå.
Har samlat in lite fröer, som så många gånger förr, får se om de blir någon sådd i vår. Då måste jag nog ta iu med den förvildade gräslöken.

Dags att säga god natt, straxt i alla fall.
Ingela

9 kommentarer:

camellia sa...

Jag visste inte att lammöron självsår sig – det ska jag minnas nästa sommar (jag ska erkänna att jag helt grymt klippte av blomstänglarna när de passerat finstadiet...jag skyller på att de lutade och krängde och såg mest risiga ut. Men nu vet jag bättre!). Kul bild, ett helt gäng redo för the Muppet Show!

Ingela sa...

Lammöronplantor dök upp på grusgången nedanför överväxta fröstänglar och betingelserna var säkert helt rätt så nu ska jag försöka gräva upp och plantera om dom innan snön lägger sig.

Ingela

andré sa...

Clematisfröställningarna är fantastiska, och trevliga hela vintern. :-)

Gardenlife sa...

Läckra fröbollar på clematisen..
Jag har märkt att det är många växter som gärna självsår sig på grusgången....av alla ställen!
Iblan kanske man spjärnar emot lite för mycket... jag menar man gör allt för att fjäska för vissa växter för att få dem att trivas...istället för att uppsaktta de som trivs och förökar sig av sig själva! Hmmm ; )
Vet inte namnet på höstglöden... tråkigt att många krukväxter aldrig namnges...
/Janne

Hanneles paradis sa...

Fräcka höstbilder.

Annika Christensen sa...

Låter fint gräslökshäck. Förstår att den behöver ansas lite.
Det mesta förvildare sig till sista iallafall hos mig. Hos mig är det lite halvvilt i vissa delar.
fina bilder du har tagit och klematisen får jag nog testa jag lyckas inte så ofta med dem. Denna verkar ett säkert kort.
Ha det gott
Annika

Ingela sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Poppins sa...

Härliga luddiga växter. Och Chewbacca var ju ett bra smeknamn! :)

Poppins sa...

Har en liten utmaning till dig...