måndag 16 mars 2009

"Jämtland" i "Bullen"

Idag kom den, första numret 2009 av Pelargon Bulletinen i brevlådan och där visar vi äntligen upp vår landskapspelargon "Jämtland". Snövit och vacker som bara den. Ljusgröna blad och rikblommande, dubbel med en sky av blomställningar som svävar ovanför bladverket.Ett hittebarn från en hembygdsgård utanför Lit, ett par mil från Östersund. Jag var där med familjen och fikade och såg några pelargoner jag ville ha sticklingar av, sagt och gjort... och Jämtland var en av dem. Detta hände för några år sedan och jag har varit där och frågat vem som kan ha haft hand om växterna men ingen vet. Det visade sig att den andra sticklingen var en gammal sort som heter "Charlotta".
Jag samlar bara på äldre sorters pelargoner dokumenterade i Karin Martinssons fantastiska bok "Kulturarv i kruka". Av alla mina sorter är den här en av mina favoriter. Den har ett växtsätt som påminner starkt om gamla sortes pelargoner och övervintrar i matkällaren lika bra som Röd Rosenknopp. Förra våren på en pelargonträff i Östjämtland hos Mia Norum valdes den till landskapspelargon för Jämtland. Nu har jag förökat den och har lite sticklingar till Vårmarknaden.
Har ni Bullen? Här hittar ni Svenska Pelargonsällskapet om ni är intresserade http://www.pelargonsallskapet.com/
Här står modern och mår gott i växthuset, förra sommaren är naturligtvis bilden tagen. Nu ska jag gå ner i källaren och kolla så allt är OK med småttingarna.
Kram
Ingela

19 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken skönhet!

Kanhända jag åker upp till Jamtli.

Torunn sa...

Det vare n frodig moder!
Skikkelig lekker :-)

Klem

Anonym sa...

Den var tjusig! Kul att du bara samlar på äldre sorter- men blir du inte sugen på att testa några andra då och då..?

Katarina sa...

jag fick också Bullen idag och läste om din vackra, vita pelargon. Den ser härligt fräsch ut!
Katarina

nilla|utanpunkt sa...

Jag är ingen stor fan av pelargoner, men den här vita faller jag pladask för. Mycjet vacker!

Eva Linnea sa...

Vilken växt- & ögonfröjd! Vita pelargoner är vackrast, och din är verkligen vacker. Mina vita ska nog få vara i växthuset i år. Det verkar ju vara bra för "mödrarna".
Kram Eva Linnea

Gummans Trädgård sa...

Åh, vita "pellisar" som är bäst.
Härliga bilder.
Ha en bra dag.
Ann

Anonym sa...

Vad fin hon är! Tänk att vi har en egen landskapspelargon här!
Jag gillar pellisar, men eftersom jag inte alltid lyckas övervintra de i jordkällaren så brukar jag mest så mina egna och då blir det inga särskilda sorter direkt.
Vita är verkligen tjusiga!

Anonym sa...

Vacker! Och jag avundas dej ditt tålamod med alla småfrön och tidningspapperspottor. Och grodda... Det kanske man skulle göra igen! Tack för inspiration!

Åsa! sa...

Mycket vacker!!! Tittade till mina (alldeles vanliga) pelargoner igår, de såg väl inte sådär väldigt pigga ut. Men skenet kanske bedrar...

Hjärtat Mitt sa...

Den var verkligen fin! Och en helt vit pelargon, och lättskött. Det låter som en sort man borde ha :)

För en skåning så ser det ut som om ni har en faslig massa snö, även om den håller på att smälta. Men jag gillar snö, och tycker att det är alldeles för lite av den varan här nere.

Efter både dina och Annikas inlägg om groddning, så måste jag ju säga att jag blir sugen på att sätta igång jag oxå. Får se vad vi har hemma.

Kram Mari i Marieholm

Gudrun sa...

Ååhh vad fin!! Vita pelargoner är jättefina. Jag vill så GÄRNA ha en sån Jämtlandspelargon. Går det att paxa en till Jamtli marknad? undrar G i Rossön

Ingela sa...

Har antecknat, en Jämtland till Gudrun. Tack!

Anonym sa...

så fin den är, din "jämtland" och vad roligt att "ni" har en alldeles egen namngiven pelargon :) Jag hoppas mina pellisar skall må bättre i mitt nya växthus än ute under bar himmel :) Fick en gång en stickling på en vit pelargon, liknande din, av en bloggvän "Vella" men den var namnlös - kan ju varit en jämtis för hon bor i någonstans i norra delen av landet.... Ha det gott, 8`)

Hemma hos Bröderna Bus sa...

Vilka fina blommor. Jag har sorg över att min sambos farmor gick bort strax efter jul både för att jag saknar henne men också för att hon var en person med enormt gröna fingrar. Hon hade hela sitt hus fullt med gamla sorter av pelargoner av alla dess slag. Röda, rosa i alla olika nyanser, polkagrisrandiga och vita. Tyvärr hann jag inte rädda en enda då släkten var dit och kastade alla. Det känns jättetrist...
Jag får njuta av din afina istället ;O)
Må så gott. Kram

billan sa...

Oj, vilka skönheter. Hoppas att det finns nån liten "jämtlänning" till salu åt mig på marknaden :)

Britt sa...

Jag blir alldeles sjuk. Jag började att gilla perlagoner förra året och jag är lite orolig att mina har fryst i vinter de ser ok men min favorit French Vanilja hade dött :( Ha en bra helg//Britt

Annika Christensen sa...

Ohh vad jag blir avis!
Du har verkligen gröna fingrar Ingela.
Mina har torkat i år så det är kört med dem.
Idag har vi skit väder om man får säga så. Jag skulle njuta i trädgården idag men nu får jag lista ut ett annat sätt att njuta på.
Ha det gott
Annika

Anonym sa...

Hej!
Fick se att även du har bild på den läckra Mrs. Quilter Hon är föremål för mitt blogginlägg för dagen.
Den är snygg eran landskaps pelargon ; )
/Janne