tisdag 14 september 2010

Högsäsong

Jobbet drar igång med en rivstart och samtidigt producerar trädgården för fullt, kvällarna blir dessutom kortare och kortare. Jag glömmer, eller kanske förtränger, att hösten bjuder på massor med godsaker, både ögongodis och nyttigheter att konservera inför vintern. Det innebär förstoss en massa roligt arbete och hur kul är det inte när man har hällt upp svartvinbärssaften på såhär snygga flaskor. Och så smakar det helt underbart.
Borlottibönor är det första gången jag odlat och det blev en liten men fin skörd. Vaxbönor och broccoli fortsätter jag att skörda en gång i veckan, kanske går igen i helgen om det inte blir någon frost innan dess.
I helgen var det dessutom full huggning med lunden, Stig fortsatte att gräva gångar och Niklas som till vardags jobbar som markabetare, tror jag det heter, hjälpte oss med att snygga till, plana ut ytor, jämna ut gångar, ja allt det där riktigt jobbiga och vilken känsla han har. Det blev klart för plantering, vi måste få ner alla plantor innan frosten så det hinner få lite rötter före vintern.
Nästa vår och sommar ska finishen till, gångarna ska upp ungefär tjugo cm och vi ska bestämma vilket uttryck och vilka material vi vill ha där. Det lutar åt svarta spångar, tänk er blad och lövverk i olika gröna nyanser hängandes över det svarta strikta gångarna, mums...
Lillfotografen var ute och dokumenterade med nya födelsedagskameran. Hon tar fina bilder!
Nu har jag börjat fundera, planera färger och plantera, snart kommer bilderna på det.
Hälsningar
Ingela

10 kommentarer:

Inger sa...

Smart att dra igång ett stort projekt på hösten för att vinna tid på våren. Fy, så mörkt det har blivit nu och värre blir det med vintertiden eller hur. Tror jag går i ide.
Ha det gott!

Gunilla sa...

Vad spännande att få se när du har planterat då vill jag väl ha en massa nya växter ochså.:o)

Ha en fin fortsättning på veckan
Kramen/Gunilla

Annika Christensen sa...

Detta är så spännande så det är inte sant....
Vilken känsla han verkar ha.
Men det har ju du också!!!
Ha en bra dag.
Annika

Åsa! sa...

Så spännande med erat lundprojekt! Jätteroligt att se det växa fram.

Svartvinbärssaft är gott, och nyttigt! När jag var liten fick vi dricka stark, varm vinbärssaft när vi var förkylda.

Anjas Hill sa...

Vilket jätteprojekt! Fantastiskt att få så stor del i ordninggjort på en och samma gång!
Svartvinbärsflaskorna ser verkligen läckra ut!/Anja

Britt sa...

Jag väntar med spänning på fortsättningen//Britt

Jord under naglarna sa...

Oj vilket projekt, så roligt! Jag har lämnat trädgården åt sitt öde nu (nästan), och det är inneprojekt istället.

The Secret Garden sa...

Ja det ska bli spännande att se resultatet. Jag står också med en del perenner som ska ner i rabatten invid växthuset...men rabatten är inte ens klar ännu. OCh undrar när det blir, för nu har vi en riktig mastodontuppgift framför oss. Vi har haft grävare här...och som det blev, vilken lervälling nu efter allt regnande!! Hugaligen!

Trevlig helg!

Anonym sa...

Det där blir bra, tror jag.
Vilken sorts träd skall ge skugga i lunden?

Anita sa...

Jamen ... det låter ju bara så härligt. Underbart att börja ett projekt på hösten som kommer att spira nästa vår. Det låter som om det kommer att bli fantastiskt. Ska bli jätteintressant att följa.