onsdag 31 december 2008

Lugnt och ledigt

brukar betyda att det finns utrymme för drömmar och planer. Vilket i sin tur innebär mer jobb i trädgården. Här har vi stakat ut med corallkornellpinnar för nya drömmar.
Under en vinterledighet för några år sedan, började jag på en skalritning av vår trädgård att rita in en uteplats, nej föresten två uteplatser, på samma ställe. Det är tur att det finns muskelkraft i en större dimension än en spade.
Två runda planer med en diameter på 6,5 m plus busk och perennaplanteringar ikring. Skicklig grävmaskinist.
Den sammanlagda ytan slutade på 220 kvm.

Vi har sparat all matjord i fula högar bakom uthuset, det kan behövas efter den här ledigheten.

Vi ville ha en insynsskyddad uteplats precis utanför dörren med bersåkänsla där vi kan äta frukost, grilla eller bara umgås med vänner.

Ett hett tips, se till att ha kabelvisning innan ni börjar gräva, Jämtkraft höll på i tre timmar med att laga vår huvudkabel.

Jag har dessutom blivit mer och mer förtjust i Japanska trädgårdar så den andra rundeln fick arbetsnamnet, trot eller ej, "japanska trädgården".

Med en tvååring och en nyfödd kan jag nu i efterhand förstå att det var ett stort projekt att dra igång.

Vi beställde och planterade 120 buskar, 10 smultronschersmin, 12 häggmispel, 20 blåtry, 12 buskrosor, 12 hängsyrener, 3 snöbollsbuskar, 15 Alexander McKenzie rosor, 12 svartaronia, 10 rosenhallon, 3 havtorn samt 3 blodhäggar och en alpvippslide.

Arbetet pågår ständigt, här fyller vi jord efter kantstensättning.

Dessutom ett 100 tal perenner, jättedaggkåpa, jätterams, lammöron, alunrot, rödbladig alunrot, praktbetonika m.fl. Nu har vi upplevt två somrar i vår nya plantering och allt växer förvånansvärt snabbt och bra. Vi är snart framme vid målet att ha brutit den gamla jämtländska gräsmattsträdgården och skapat en rumslighet som skärmar av, omsluter och skyddar dom som vistas där.

Den så kallde japanska rundeln är inte utpräglat japansk men lite planer för att den skall bli lite tydligare finns. Jag håller på att ladda för en portal till exempel. Vill få in något mer träd också.

Ja ni ser vad som kan komma av en vintersemester, kanske ska åka till jobbet en stund så jag kan hålla fingrarna i styr.

Kramar

Ingela

10 kommentarer:

Åsa! sa...

Gott Nytt År önskar jag er! Och vilket jätteprojekt, med ett jättefint resultat!

Gårdsromantik sa...

Så vackert det blev!

Tur att det finns maskiner!

God fortsättning på det nya året!

Kram Maud

Ninni sa...

Mycket arbete men med ett fint resultat! Vilken tur att det finns hjälpmedel. Halva nöjet är ju faktiskt att planera tycker jag...sen behöver man ju inte genomföra det som det var tänkt;)
God fortsättning på det nya året! Kram Ninni

CinderELLA sa...

Vilket äventyr!! Och snyggt blev det. Som tur är tar det ju aldrig slut, utan man ser hela tiden mer som man vill göra. Kul. Bara det inte blir ökad prestationsångest eller annat trist. Jag skulle själv vilja ha en japanks lönn. Den är så röd och fin. Kram Eva Linnea

camellia sa...

Gott Nytt År till dig också Ingela! Har just tittat på dina "rundlar" – vilket jätteprojekt! Imponerad blir jag. Och vad fint det blev! En helt otrolig massa växter ni köpt in och planterat. Får jag fråga vad det hela kostade? Jag brukar bli lite chockad när jag köpt plantor, 1000 kronor för bara någon kvadratmeter. Men kanske ni hade tur att hitta en mer ekonomisk lverantör!?
Ha det gott, och ser fram emot mer gransus...

anna of sweden sa...

Så fint!
Och så härligt att se lite sommarbilder! :)

Britt sa...

Vad tjusigt det blev. //Britt

Annika Christensen sa...

Vilket reportage du visar! Ja du det där var ett stort projekt och även för plånboken skulle jag tro.
Man har ju alltid mer smak än pengar. Super fint blev det!
Rackans att du bor så långt bort.
Nu har jag kommit så långt att jag skall leta upp den där häckbilden till dig.
Ha det fortsatt gott
Annika

andré sa...

Det var inget dåligt projekt! Förstår att det måste ha varit jobbigt med två små, men resultatet blev ju minst sagt lysande! Ser väldigt skönt ut.

Lotta sa...

Fantastiskt! Vilken skillnad och tänk vad en vintersemester kan göra för sommarträdgården :) Det är jättefint! Jag tycker det är så vackert när man, som ni gjort, planterar många perenner av samma sort, som fält av Daggkåpa m.m. Hade jag haft mer plats i mina rabatter så skulle jag också ha "fältplantering" men jag får nöja mig med ett par av varje sort :) Jag har trampat upp hur jag vill förändra i min trädgård nu när det varit frost på gräsmattan och kan jag bara lära mig att svetsa ihop armeringsjärn så skall det nog bli resultat =) Ha en trevlig helg =)