lördag 9 augusti 2008

Kärlek och skörd!

Jag lovade ju att ni skulle få se vad som händer i skördetider hemma hos oss. Idag åt vi sill och potäter med gräslöksgräddfil till så klart. Varma rödbetor med smör och salt... say no more... det är kärlek!

Vad är detta för skönhet?

Hur ser egentligen grönsakernas blommor ut, när man tittar såhär nära så blir man konfunderad. Ida Gold heter hon och är en tomat, växer spretigt och sätter hur mycket ämnen som helst, vet inte var toppen är så jag kan inte hejda henne.

Black Russian heter den här som har hundratals ämnen.

Brukar ha några olika sorters tomater, i år heter dom Ida Gold, gul/orange medelstor tomat som jag ätit hos Anna Karin, jättegod, Black Russian, liten röd/svart som sägs vara väldigt god, Gardners Delight, kanske världens godaste tomat enligt många och den som jag alltid brukar ha, Dansk Export, för den gillar jag. Nästa år tänkte jag utöka varorna på Jamtlis vårmarknad så förutom pelargoner så blir det tomatplantor också.


Tzatziki och sommargurka, mums.

I år har vi investerat i odlingslådor som med kapilärkraft underbevattnar plantorna, frigolit med 50 liters vattenreservoar, det gör att växterna får vatten och näring i den takt dom behöver. Dessutom är det enklare för dom som vattnar när man är på semester, det behöver bara fyllas på någon gång i veckan. Anna Karin har haft sådana i många år och jag har väl tänkt skaffa det tidigare och det skulle jag ha gjort för jag har aldrig haft så mycket tomater och gurka. Suveränt! Kolla in! http://www.pindstrup.com/default.aspx?id=38

Har toppat allt men glömde gurkan som växer ut genom vädringsfönstret.

Fler skörderapporter inom kort.
Ingela

1 kommentar:

Anna Gudrun sa...

Vilken härlig o livskraftig blogg du öppnat! Roligt att få följa din fina trädgård och tack för ordet "sportat" som jag aldrig hört förut. Jag har bestämt att hädanefter ska jag handla pelargonsticklingar av dig på Jamtli. Dom jag köpte av dig i våras är jättefina. En av dom doftar härligt, men kommer inte i håg vad den heter.....tror att den kom ifrån Estland/Lettland eller nåt sånt. <3<3<3<3<3<3 Må så gott!