onsdag 3 juni 2009

Lungört -vitblommande

Ännu en favorit, visste att jag gillade den och för ett par år sedan kom en liten kruka åkande med en god vän, Margareta, en sann trädgårdsamatör. Jag hade säkert tjatat om den där lungörten som blommade i vitt som jag sett någonstans och så fick jag en, tack Maggan! Blev också årets perenn 2008, välförtjänt, tycker jag. Den står längs med bron som går över till den "Japanska wannabee trädgården". Delade den enda plantan förra året i 6 delar och plantorna har blivit stora minst sagt, täcker säkert 50x50cm. Blommar hejdlöst och så fint just nu att jag ska dela ut några fler plantor till hösten så jag kan ha på lut i barnkammaren.
Blodhäggen blommar som bäst och knopparna och bladens rödgröna färg kontrasterar så vackert mot grönska och den blå himlen.
Snart överblommade så det gäller att njuta och vara i stunderna som ges.
God natt!
Ingela


11 kommentarer:

Inger sa...

Jag har bara rosa lungört, din vita är mycket finare. Jag känner inte till blodhäggen så bra, men blommorna är jättesöta.

billan sa...

Va otroligt söt den var blodhäggen.
Doftar den också, eller är den bara en ögonfröjd?

Ruben sa...

Jag har inte riktigt upptäckt Lungörten ännu, bara beundrat dess blad på avstånd ;-) Men när du skriver så här fint om den, ska jag kika lite extra när jag träffar på den nästa gång!
Ser att du har ett recept på rabarbersaft, vi anammade fru Mandelmanns dryck (från TV), dvs att skära ner rabarber i en vattenbringare, och det blir faktiskt en riktigt läskande dryck varma sommardagar. /Ruben

Camellia sa...

Lungörten är en av mina absoluta favoriter också – och just den vita. Jag vet att den trivs i halvskugga – det är några partier jag skulle behöva ta tag i här innan något går at tplantera. Det är detta jag gillar med din trädgård och din blogg, din härliga odlarglädje! – sex stycken av en enda, det skulle jag inte ens våga! Bör man låte plantan bli några år först? Eller kan man göra så redan med en, säg 1-2-åring?

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Jag gillar lungört, men ännu har jag ingen vit. Min enda planta är också delad så nu har jag flera från samma (dock inte sex st).
Blodhäggen har verkligen fin färg både på stam och blommor.

Anonym sa...

Fint Ingela.
Vitt är smakfullt överallt.
Har du testat vit mjölkört?

Åsa! sa...

Vackert med vit lungört! Jag har någon blå/ lila sort. Din var mycket vackrare!

Britt sa...

Den var jättefin. Och roligt att den trivs. Det är ju så perfekt när de går att dela. Ha det bra//Britt

X-blog sa...

Mmmm... vackert!
Fint med den vita lugnörten där vid bron!
Vilken trevlig växt - blodhäggen!

Ha en skön fredag!

Anonym sa...

Lungört är en riktigt härlig blomma! Synd att bladen blir så fula efter blomning bara, men det får man leva med eftersom blommorna är så ljuvliga. Jag vill oxå ha en vit! :-)

Merja sa...

Har också Lungört...men blev osäker på vilken färg jag hade på blommorna nu. Det måste jag kolla upp idag:)
Blodhäggen ser jätte fin ut.