måndag 15 juni 2009

Upphöjda odlingsbäddar

År 1793 på sin resa i Jämtland skriver Fale A. Burman i sina dagboksanteckningar: "Iordpärons planteringar äro här anlagda. En bonde hade i år sådt 1½ tunna, som i denna socken är ovanligt. Sängarne voro helt smala öfverst, en aln höga och åt sidorna afsluttande. Denna tilställning säges vara allmänt bruklig i Norska fjällbygden. Solvärmen däraf bättre genomtränga och fortskynda växtens mognad."
Förutom min egen köksträdgår så har jag inte sett så väldig många allvarliga försök till odling av grönsaker här i Jämtland, inte inräknat potatisodling vilket är en vanligt förekommande gröda, då som nu. Därför blev jag väldigt glad när dessa fina iordningställda bäddar dök upp i linsen. Hembygdsföreningen som jag besökte hade efter förfrågan lånat ut en bit av gräsmattan till Burmesiska flyktinar som ville odla sina egna grönsaker. Måste ta mig tid att åka förbi i sommar och se vad som kommer upp.
Passade på att fota lite fina föremål, ett smörhus. Fylldes med dyrbart smör som präglades av mönstren och ställdes sen på en smörstake och stod som huvudnummer mitt på bordet innan man försiktigt började ta av smöret.
Pallen har själväxta ben och sitsen är utkluven ur stocken, fin eller hur?
Vackra detaljer på gamla föremål fångar mig ofta och det här är en palls ikilade ben, sett uppifrån.
Nu frångick jag trädgårdstemat lite, hoppas ni ursäktar.
Hälsningar
Ingela

9 kommentarer:

Camellia sa...

Visst är du förlåten .-). Blir förvånad över odlingds-"torkan" – och samtidigt glad att höra om flyktingarnas lott. Underbart, det skulle hända oftare, önskar man!

Med fingrarna i (j)orden sa...

Pallen är urhäftig. Följer gärna grönsaksodlingen. Och man får inte vara för strikt här i livet, jag har smugit in lite hårdrock på min sida så får folk tycka vad de tycker.
Eva

Ruben sa...

Hoppas Burmeserna lyckas med sina odlingar. Sängarna ser väldigt raka och prydliga ut! Går du förbi i sommar kanske du till och med får bra odlartips. Vackert smörhus! Skulle man kunna ha som prydnad. /Ruben

Britt sa...

Det är bara trevligt med annat också vilken fin pall. Ha det bra//Britt

Inger sa...

Livet består av mer än trädgård! Vilken generös hembygdsförening ni har. Ha det gott!

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Det blir roligt att höra vad de odlar också, det kanske är något helt annat än det vi "alltid" odlar.

Anna sa...

Pallen är riktigt fin! Undrar hur det känns att vara femte benet under sitsen ;-).

Annika Christensen sa...

Skall bli kul och se det trädgårdslandet när det är färdigt.
Fin fin pall och visst är det kul med gamla saker.
Ha en skön midsommar.
Annika

Anonym sa...

HEJSAN Annika, har letat med ljus och lykta efter någon som har smörhus. Jag har ett gammalt som jag fyller med smör varje Jul då det ska stå på Julbordet. Det har så gjort så länge jag kan minnas och det var jättekul att se ett till hus. Undrar vart man kan forska om dom. MVH Pelle Ganslandt