söndag 21 juni 2009

Vitt i vitt!

Älskar verkligen vitt i trädgården och ibland har man tur. Som med dessa frösådda aklejor som blev vita, de är de enda som får vara kvar hos mig, alla rosalila varianter åker ut med "huvet" före. Guldaklejan, Aquilegia chrysanta, får också stå kvar, den är så vacker med sina citrongula blommor. Äntligen blommar syrenerna, säkert 2 veckor senare än vanligt. Den vita bondsyrenen som stod här när vi flyttade in är först ut, tätt följd av reflexan som är på gång.
Myskmadran är en ny trevlig bekantskap, ny i bemärkelsen att jag själv inte haft någon förut. Men sen förra våren när trädgårdskompisen Ulla bjöd in till att komma och gallra i sin trädgård så blev den i höstas planterad i "Ulla rabatten"och sprider sig otroligt snabbt och snyggt. I övrigt kom jag hem från Ulla med massor med plantor, Två nya favoriter är Bronsrodgersia, Rodgersia podophylla, så snygg färg och storväxt vilket jag gillar och Sorgklockan, Uvularia grandiflora, som är så dramatiska och samtidigt gracila, tack för alla plantor Ulla!
Spetsmössan har flyttat ända från min tid på plantskola i Västerås med mellanlandning i föräldrarnas trädgård och knappt överlevt i krukor här tills i höstas när dom fick en bra plats som kantväxt i nya Ullarabatten. Skir och vackert bladverk. Som ogräs sprider sig den annar så trevliga Spanska körveln, fy, sommarens stora arbetsinsats är att ta bort frösådd körvel från 10 kvm f.d. örtagård.
Jordgubbarna blommar i vitt...
Lite finträdgårdskultur och lite vardagsträdgårdskultur, puh, vilka långa ord, allt i en trevlig blandning, så som vardagen är i vanliga fall.

Sista veckan innan semestern och jag hoppas få se en del blomma innan vi reser bort.
Hoppas Ni får en trevlig vecka!
Ingela

8 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

...med huvudet före *s k r a t t*...
men det är härligt med vita rabatter, de är så fräsha. Jag älskar också vita blommor.

Merja sa...

Vitt är fint! Försöker hålla min vita rabatt vit...men av någon anledning hamnar det alltid något där som måste flyttas...
Rodgersia har jag provat att så i år,fast det är väldigt tomt i den pyttsen än:(
Fina bilder du visar!

Inger sa...

Så mycket fint vitt du har! Grönt och vitt är verkligen fräscht tillsammans. Jag jobbar också sista veckan före semestern.

Britt sa...

Så fint med bara vita blommor//Britt

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Vackert, fint på kvällen med.

Anna sa...

Vitt är otroligt vacker! Förstår hur du resonerar, fast jag kastar inte mina rosa aklejor, tycker de lyser upp fint. Jag väntar på att jordgubbarna ska mogna, frågade precis gubben hur lång tid det tar från det att gubben är stor tills den är röd... Ha en skön semester om vi inte hörs innan!

Hjärtat Mitt sa...

Så fint med allt vitt. Det lyser verkligen upp i rabatterna. Mindre kul kanske med sånt som vill ta över för mycket, när man själv inte vill.

Vilket härligt område ni besökte, med orkidéerna.

Kram Mari

Allers Trädgård sa...

Vackert vitt och grönt mot den svarta fonden på bloggen! Roligt att få bilder från fina Jämtland!
/Ann Marie