tisdag 1 september 2009

Upprepningar

I augusti avtar rensandet, gräsklippningen, trimmandet av ditt och datt men då tar den stora skördetiden sitt grepp om oss här i Jämtland. Barnen älskar naturligtvis jordgubbar, hallon, vinbär och krusbär men också vaxbönor, broccoli, sockerärtor, tomater m.m.
Hallonen har dignat under sina grena, massor med bär som i år blev mer fria från larver sen jag rinde Odla med P1 förra hösten och frågade hur man blir av med masken i hallonen. Svaret var att man går ut på mornarna när hallonen blommar och plockar bort steklarna som då lägger ägg i blomknopparna. Jag var nog ute ett antal mornar och tog väl ihjäl ett 60-tal steklar och det gjorde nog lite skillnad, ska vara mer ihärdig nästa vår.
Resultatet blev helt fantastiskt, plockade 3 kg bär på en halvtimme, stora förvildade trädgårdshallon i våt egna hallonfall i en förvildad del av träd gård en.
Vi jobbar på!
Ingela

13 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Ser otroligt gott ut. Har ni både jordgubbar och hallon nu? Här är de flesta bären förbi, men björnbär ska jag försöka hinna ut och plocka.
Eva

Inger sa...

Egna jordgubbar och hallon i mängd, jag blir grön av avund. Så fint för dina barn, jag hade det samma i min barndoms trädgård.

billan sa...

Mums va smaskigt, hos mig är det bara vinbär, krusbär och smulgubbar kvar....inte ett hallon i sikte:)
September är en härlig tid.
Må så gott!

Britt sa...

Att ni har det nu, här är tyvärr allt redan över. Men det ser härligt ut//Britt

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Vilka härliga bilder! Verkligen skördetid. MUMS
Kram Eva Linnea

Sanna sa...

Åh så mycket bär!! Härligt! Det saknar jag i mitt grönsaksodlande..!

Anna sa...

Vad roligt att få se så fina skördebilder nu när ens egna är uppätna. Fast björnbär så klart plockar jag nu. Tack för tipset, ska oxå ut och plocka steklar nästa år! Påminn mig gärna ;-)

Jord under naglarna sa...

Härliga skördebilder du bjuder på! Jag har inga hallonbuskar (än), men skogen erbjuder ju en att plocka där. I vårt nya jordgubbsland har vi fått plocka en del bär och stoppat direkt i munnen. Jag gillar när barnen (och jag själv!) bara kan plocka av smultron, jordgubbar och vinbär när de vill!
Ha en riktigt skön helg!

Anonym sa...

Detta unnar jag dina fina töser!
Har din man blivit bjuden på hallon med vit chokladsås?
Mycket gott!

Camellia sa...

Vilka underbara skördar! En sådan rikedom, härligt att se – gissar att ni har götta att ta fram ur frys och skafferi långt in på vintern. ...fast allra godast är förstås direkt från busken ;-)

Anonym sa...

har du vanlig fläder, Sambucus nigra, eller har den också något sortnamn? Var har du köpt den? Som exiljämte undrar jag så jag kan ge en till mor i present.

Hjärtat Mitt sa...

Smaskiga bilder :)
Bra tips mot maskarna i hallonen, även om jag bara har hösthallon.

Kramar Mari

Annika Christensen sa...

Låter helt underbart!!
Här äter jag jordgubbar för andra gången men inte så mycket som första.
Hösthallon, björnbär är det som gälle här.
Ha det gott
Annika
saknar dina besök